• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέα βουτιά 2,2% για τον Nasdaq μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών της FED

    • NewsRoom
    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Με νέες απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street την Τετάρτη, καθώς η ανησυχία για τις επικείμενες κινήσεις της FED συνεχίζουν να οδηγούν σε άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, πιέζοντας τον κλάδο της τεχνολογίας. Παράλληλα, η γεωπολιτική συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ η εμφάνιση μιας ακόμα παραλλαγής του κορονοϊού, της XE, απασχόλησε και αυτή την αγορά.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 34.496,51 μονάδες με πτώση -0,42%, ο S&P 500 στις 4.481,17 μονάδες με απώλειες -0,97% ενώ ο Nasdaq στις 13.888,82 μονάδες με νέα βουτιά -2,22%.

    Η αγορά είδε με ενδιαφέρον τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FED.  Τα πρακτικά επιβεβαίωσαν την πρόθεση των αξιωματούχων της FOMC για μια πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού.

    Οι αξιωματούχοι σχεδιάζουν, σύμφωνα με τα πρακτικά, η συρρίκνωση του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να γίνει με ρυθμό της τάξης των 95 δισ. δολαρίων τον μήνα, θεωρώντας εύλογη μια μείωση της τάξης των 60 δισ. δολαρίων για τα κρατικά ομόλογα και των 35 δισ. δολαρίων για τους λοιπούς ενυπόθηκους τίτλους μηνιαίως. Η μείωση του ισολογισμού θα μπορούσε να ξεκινήσει από τον Μάιο, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση.

    Οι αξιωματούχοι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας αύξησης των βασικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσεις τον Μάιο, κάτι το οποίο αναμένεται από την αγορά.

    Σε αυτό το κλίμα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ εκτινάχθηκε πάνω από το 2,65% σε υψηλό τριετίας την Τετάρτη και παρέμεινε κοντά σε αυτό το υψηλό μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed.

    Η άνοδος των αποδόσεων έπληξε για μια ακόμη φορά τις μετοχές τεχνολογίας. Η πτώση των Apple , η Microsoft , η Amazon και η Tesla συνέβαλαν στην συνολική υποχώρηση του κλάδου, ενώ οι μετοχές των κατασκευαστών chip όπως η Nvidia και η Marvell Technology συνέχισαν επίσης την βουτιά τους, σημειώνοντας πτώση περίπου 6% και 2,6%, αντίστοιχα.

    Αντίθετα, κερδισμένες της κατάστασης ήταν μετοχές σε κλάδους που με σταθερά κέρδη όπως αυτές στους τομείς κοινής ωφελείας, υγειονομικής περίθαλψης και βασικών καταναλωτικών προϊόντων.

    Πέρα από το ζήτημα της FED η αγορά είδε τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στην Ρωσία, οι οποίες στράφηκαν τόσο κατά των κορών του Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και κατά της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της . Πάντως, στην ΕΕ εμφανίστηκαν διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών για το νέο πακέτο κυρώσεων που πρότεινε η Κομισιον.

    Η αγορά είδε επίσης τις τιμές του πετρελαίου να σημειώνουν νέα ισχυρή υποχώρηση μετά την απόφαση των μελών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας να προχωρήσουν στην απελευθέρωση μεγάλου αριθμού των στρατηγικών αποθεμάτων τους.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, ξεχώρισαν οι UnitedHealth Group (2,70%), Johnson & Johnson (2,60%), Walmart (2,32%) και Amgen (2,20%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Salesforce (-4,44%),  Microsoft (-3,66%),  και Visa (-3,13%).



    ΣΧΟΛΙΑ