• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μικτά πρόσημα στο άνοιγμα – Κέρδη για Walmart και Home Depot, κατρακυλάει 7% η μετοχή της Zoom

    Wall Street: Νέα ρεκόρ με οριακή άνοδο


    Έντονη μεταβλητότητα παρατηρείται στους βασικούς δείκτες της Wall Street κατά το άνοιγμα της Τρίτης, με την αγορά να αξιολογεί τα αποτελέσματα των γιγάντων της λιανικής Walmart και Home Depot, ενώ οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο της επενδυτικής ψυχολογίας.

    Χθες οι δείκτες κατάφεραν να κρατηθούν σε θετικό έδαφος παρά το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν στην αγορά τα αρνητικά στοιχεία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας τον Ιούλιο. Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.912,44 μονάδες με άνοδο ο,45%, ο S&P 500 στις 4.297,14 μονάδες με κέρδη 0,40% ενώ ο Nasdaq στις 13.128,05 μονάδες με άνοδο 0,62%. Το Πεκίνο ανακοίνωσε πως η βιομηχανική παραγωγή στην χώρα αυξήθηκε κατά 3,8% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, επιβραδύνοντας από το 3,9% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο. Η αύξηση είναι σημαντικά μικρότερη από το 4,6% που ανέμεναν οι αναλυτές. Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις στην χώρα σημείωσαν αύξηση μόλις κατά 2,7% τον Ιούλιο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν μια ανάπτυξη της τάξης του 5%. Μάλιστα τον Ιούνιο είχε καταγραφεί άνοδος 3,1%.

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στα οικονομικά αποτελέσματα των γιγάντων του λιανικού εμπορίου, ενώ ταυτόχρονα οι επενδυτές αξιολογούν μια σειρά από οικονομικά στοιχεία τα οποία αποτυπώνουν την εικόνα για την πορεία της οικονομίας. Η βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε ανοδικά τον Ιούλιο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε σε μηνιαία βάση κατά 0,6% έναντι συρρίκνωσης 0,2% τον Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο της τάξης του 0,3%. Εξάλλου, η μεταποιητική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε 0,7% τον Ιούλιο έναντι συρρίκνωσης 0,5% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,3%.

    Από την άλλη, ισχυρή πτώση παρουσίασαν οι ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο. Οι ενάρξεις κατοικιών πραγματοποίησαν τον Ιούλιο βουτιά 9,6% σε μηνιαία βάση εμφανίζοντας ετήσιο ρυθμό 1,446 μονάδων, που ήταν ο χαμηλότερος 17 μηνών από τον Φεβρουάριο του 2021.

    Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Walmart σημειώνει άνοδο 5,3% καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου του γίγαντα λιανικών πωλήσεων ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Συγκεκριμένα η Walmart ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων κατά 8% στο β’ τρίμηνο ενώ τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο έφθασαν τα 5,15 δισ. δολ. ή 1,88 δολ. ανά μετοχή, έναντι 4,28 δισ. ή 1,52 δολ. ανά μετοχή την ίδια περίοδο πέρσι. Οι πωλήσεις του κλάδου ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση στο τρίμηνο, ενώ σε σχέση με δύο χρόνια πριν η αύξηση έφτασε το 18%.

    Επίσης η μετοχή της Home Depot προσθέτει 2% αφού η εταιρεία παρουσίασε καλύτερα του αναμενομένου έσοδα στο β’ τρίμηνο. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 5,17 δισ. δολάρια και οι πωλήσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 6,5% στα 43,79 δισ. δολάρια.

    Η μετοχή της Zoom υποχωρεί 7% αφού η Citigroup υποβάθμισε την επενδυτική της στάση στην εταιρεία από «neutral» σε «buy». Η Coinbase υποχωρεί επίσης άνω του 5%, ενώ μικρότερες απώλειες της τάξης του 1% σημειώνουν Netflix, PayPal, Intel, AMD και NVIDIA.

    Πτωτικά κινείται και η μετοχή της American Airlines παρά ότι συμφώνησε την Τρίτη να αγοράσει έως και 20 τζετ από την Boom Supersonic, με δικαίωμα να αγοράσει άλλα 40, και να γίνει η δεύτερη μεγάλη αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ που «ποντάρει» σε υπερηχητικά ταξίδια επιβατών.

    Έτσι στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones προσθέτει ήπια 0,2% στις 33.967 μονάδες ενώ ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,22% στις 4.288 μονάδες και ο Nasdaq χάνει 0,7% στις 13.033 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Netflix: Στα 996 εκατ. δολάρια οι απώλειες για τους short sellers



    ΣΧΟΛΙΑ