• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μικτά πρόσημα στο άνοιγμα – Υποχωρεί για 5η ημέρα ο Dow Jones

    • NewsRoom
    Wall Street


    Μικτά πρόσημα στο άνοιγμα της Wall Street, με τους επενδυτές να παίρνουν μια ανάσα αισιοδοξίας μετά τη συνομιλία Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ, με τις ανησυχίες όμως στο μέτωπο της πανδημίας να παραμένουν.

    Ο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο υποχρεώνει τους κυβερνητικούς υπαλλήλους να εμβολιαστούν, χωρίς να τους δίδεται δυνατότητα να καταφύγουν σε τακτικά διαγνωστικά τεστ, ενώ προβλέπονται πειθαρχικές κυρώσεις για αυτούς που δεν θα συμμορφωθούν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Το μέτρο αυτό αφορά επίσης τους υπαλλήλους υπεργολάβων των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, το προσωπικό των οίκων ευγηρίας που λαμβάνουν ομοσπονδιακές επιδοτήσεις (17 εκατομμύρια ανθρώπους) και τα σχολεία ή σχολές που υπάγονται στον έλεγχο του ομοσπονδιακού κράτους.

    Στο διπλωματικό πεδίο, ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε την Πέμπτη την πρώτη συνομιλία μετά από επτά μήνες, με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Οπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, η επικοινωνία ήταν στο πλαίσιο μιας προσπάθειας του Μπάιντεν να εξασφαλίσει ότι ο «ανταγωνισμός» μεταξύ των δύο χωρών δεν θα μετατραπεί σε «σύγκρουση». Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, ο Τζο Μπάντεν διαβίβασε το μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον θέλει να εξασφαλίσει ότι «η δυναμική θα παραμείνει ανταγωνιστική», ότι «δεν θα βρεθούμε στο μέλλον σε μια κατάσταση στην οποία θα πάμε σε απρόβλεπτη σύγκρουση», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης σε δημοσιογράφους. Επρόκειτο για την πρώτη συνομιλία των δύο ηγετών από τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο Τζο Μπάιντεν, που είχε τότε μόλις διαδεχθεί τον Ντόναλντ Τραμπ, είχε συζητήσει τότε για δύο ώρες με τον κινέζο ηγέτη τηλεφωνικά.

    Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές παραγωγού των ΗΠΑ αυξήθηκαν σταθερά τον Αύγουστο, υποδεικνύοντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι πιθανό να συνεχιστεί για λίγο. Ο δείκτης τιμών παραγωγού για την τελική ζήτηση αυξήθηκε 0,7% τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας. Αυτό ακολούθησε δύο συνεχόμενες μηνιαίες αυξήσεις 1,0%. Το 12μηνο μέχρι τον Αύγουστο, ο δείκτης τιμών παραγωγού επιταχύνθηκε 8,3%, η μεγαλύτερη ετήσια πρόοδος από το Νοέμβριο του 2010, μετά από αύξηση 7,8% τον Ιούλιο.

    Στο ταμπλό, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 51 μονάδες ή 0,15% στις 34.828,35 μονάδες, S&P 500 προσθέτει 0,04% στις 4.494 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,26% στις 15.289 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ