• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με συνολικές απώλειες 2,4% έκλεισε ο Αύγουστος για τον Nasdaq

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με τον Nasdaq να σημειώνει την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίασή του την ώρα που Dow Jones και S&P 500 έκλειναν με απώλειες.

    Ειδικότερα, o Dow Jones έκλεισε στις 34.721,91 μονάδες με πτώση -0,48% ενώ ο S&P 500 στις 4.507,66 μονάδες με απώλειες -0,16%. Αντίθετα ο Nasdaq ολοκλήρωσε την Πέμπτη στις 14.034,97 μονάδες με άνοδο 0,11%.

    Σε επίπεδο μήνα, αν και οι μετοχές σημείωσαν ανάκαμψη την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, δεν ήταν ικανές να φέρουν σε θετικό έδαφος τους τρεις βασικούς δείκτες. Ειδικότερα ο Dow Jones έκλεισε τον Αύγουστο με απώλειες 2,4%, ο S&P 500 με πτώση 1,8% και ο Nasdaq υποχωρώντας κατά 2,2%. Πάντως, παρά την αστάθεια του Αυγούστου, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 34,1% στο οκτάμηνο του 2023, τη μεγαλύτερη από το 2003.

    Η αγορά ασχολήθηκε την Πέμπτη κυρίως με τα στοιχεία για τον προτεινόμενο δείκτη πληθωρισμού της FED, ο οποίος αφορά τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες. Ο δείκτης PCE αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο και κατά 4,2% σε ετήσια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

    Πλέον η αγορά θα στρέψει την προσοχή της στα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και την ανεργία που θα κυκλοφορήσουν την Παρασκευή. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν επιβράδυνση στις προσλήψεις στις 170.000 νέες μισθοδοσίες (πλην γεωργικού τομέα).  Πάντως, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να παραμείνει στο 3,5% , κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, ανησυχώντας τους επενδυτές για την πιθανή ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve.

    Η αγορά βρήκε το τελευταίο διάστημα στήριξη σε στοιχεία που δείχνουν πως η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται, και τα οποία μπορούν να δώσουν στην FED λόγους για να σταματήσει επιτέλους τις αυξήσεις των επιτοκίων της. Τα άσχημα στοιχεία οδηγούν σε μείωση των αποδόσεων των ομολόγων, κάτι που ενίσχυσε τις τεχνολογικές μετοχές τις τελευταίες ημέρες.

    Σε επίπεδο μετοχών, η Salesforce κατάφερε με την άνοδο της κατά 2,99% να μετριάσει τις απώλειες για τον Dow Jones. Η εταιρεία ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου και ισχυρή καθοδήγηση για το τρίτο τρίμηνο που ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών.

    Πέρα από τη Salesforce, ισχυρή ήταν η άνοδος για τις 3M (2,14%), Intel (1,77%) και Verizon (1,01%). Στον αντίποδα, η UnitedHealth υποχώρησε κατά 3%, ενώ στο -2,02% έκλεισε η Boeing. Απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι  Coca-Cola, Merck, Walgreens Boots Alliance, JPMorgan, Johnson & Johnson και American Express.

    Από τις μετοχές του S&P 500 την καλύτερη επίδοση σημείωσε η Western Digital με άλμα 5,83%, ενώ ακολούθησε η Arista Networks με άνοδο 4,35%. Αντίθετα τις ισχυρότερες απώλειες σημείωσε η Dollar General  με πτώση -12,16%.

    Διαβάστε επίσης

    Με απώλειες κλείνει ο μήνας για τον χρυσό – Νέα κέρδη για το πετρέλαιο

    Απώλειες στις ευρωαγορές έφερε το rebalancing – Στο -0,20% ο Stoxx 600

    Χρηματιστήριο: Με συνολικές απώλειες 1,7% έκλεισε ο Αύγουστος – Το Rebalancing εκτόξευσε τον τζίρο στα 455 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ