• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο οι βασικοί δείκτες – Αρνητικός ο Οκτώβριος

    Wall Street


    Την χειρότερη εβδομάδα από τον περασμένο Μάρτιο ολοκλήρωσαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης, καθώς η πανδημία της Covid-19 σαρώνει Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ η χώρα ετοιμάζεται για να μπει στην εβδομάδα των προεδρικών εκλογών.

    Πρωταγωνίστριες στην πτώση της Παρασκευής ήταν οι τεχνολογικές μετοχές, παρά το γεγονός πως οι 4 μεγάλοι «κολοσσοί» (Facebook, Apple, Amazon και Alphabet) παρουσίασαν καλύτερα των εκτιμήσεων εταιρικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, μόνο η μετοχή της μητρικής της Google κατάφερε να βρεθεί σε θετικό έδαφος.

    Οι επενδυτές ετοιμάζονται για μια δύσκολη εβδομάδα στο ζήτημα της πανδημίας, καθώς ήδη ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων για τις επτά τελευταίες ημέρες αυξήθηκε σε νέο υψηλό σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ενώ τα κρούσματα την Πέμπτη ξεπέρασαν τα 88.000. Ήδη ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε lockdown, καθώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού σαρώνει την Ευρώπη, κάνοντας και τους επενδυτές και στις ΗΠΑ να ανησυχούν

    Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας έχουν καταρρεύσει, με τον επικεφαλής της Γερουσίας Μίτσελ ΜακΚόνελ να ανακοινώνει πως αναστέλλει τη λειτουργία του σώματος μέχρις τις 9 Νοεμβρίου, βάζοντας οριστικό τέλος στις ελπίδες για συμφωνία πριν τις εκλογές. Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν κατηγόρησε την Πρόεδρο της Βουλής Νάνσυ Πελόσι για την αποτυχία συμφωνίας.

    Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως «δείκτης φόβου», έφτασε στο υψηλό των 41,2 μονάδων την Πέμπτη. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Ιουνίου, πριν υποχωρήσει την Παρασκευή. Αυτή την ώρα κινείται στις 38,14 μονάδες.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 26.501,60 μονάδες με απώλειες -0,59%, ο  S&P 500  στις 3.269,96 μονάδες με πτώση -1,21% και ο  Nasdaq στις 10.911,59 μονάδες με απώλειες -2.45%.

    Δεκατρείς από τις 30 μετοχές του Dow Jones έκλεισαν με κέρδη, ενώ οι υπόλοιπες 17 με απώλειες. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η IBM (2,53%) ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες  ηApple (-5,60%), απογοητεύοντας με τα στοιχεία για τις πωλήσεις του iPhone και την έλλειψη guidance για το επόμενο τρίμηνο.

    Οι Dow και S&P 500 υποχώρησαν κατά 6,5% και 5,6%, αντίστοιχα, και σημείωσαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειές τους από τον Μάρτιο. Ο Nasdaq υποχώρησε πάνω από 5% κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και είχε επίσης τη χειρότερη απόδοση μιας εβδομάδας από τον Μάρτιο.

    Σε επίπεδο μήνα, και οι τρείς δείκτες κατέγραψαν απώλειες. Ο Οκτώβριος ήταν ο πρώτος αρνητικός μήνας από τον περασμένο Μάρτιο. Ο Dow  Jones υποχώρησε πάνω από 6%, ενώ ο S&P 500  και ο Nasdaq περισσότερο από 5%.



    ΣΧΟΛΙΑ