• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με απώλειες έκλεισε ο Dow Jones, άντεξε ο Nasdaq – Σε νέο υψηλό η Nvidia

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές της Νέας Υόρκης αναμένουν με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 37.525,16 μονάδες με απώλειες -0,42%, βάζοντας τέλος στο σερί των τριών συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων. Παράλληλα, ο S&P 500 έκλεισε στις 4.756,50 μονάδες με απώλειες -0,15%.

    Αντίθετα, παρά τις αρχικές πιέσεις που ενισχύθηκαν μετά από  μια προειδοποίηση της Samsung, ο Nasdaq κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος με οριακή άνοδο 0,09% στις 14.857,71 μονάδες.

    Στήριξη στον τεχνολογικό δείκτη έδωσε η νέα άνοδος κατά 1,7% της Nvidia, η οποία έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό στα 531,40 δολάρια, ενώ άνοδο άνω του 1% σημείωσαν επίσης  οι μετοχές της Alphabet και της Amazon. Η μετοχή που ξεχώρισε πάντως ήταν αυτή της Juniper Networks, η οποία έκλεισε στο +21,81%, μετά από μια αναφορά της Wall Street Journal, σύμφωνα με την οποία η Hewlett Packard Enterprise θα μπορούσε να ανακοινώσει μια συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας υλικού δικτύωσης για περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσα στην εβδομάδα.

    Κατά τις πρώτες ημέρες του 2024 οι τεχνολογικές μετοχές έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις, καθώς η αγορά προβληματίζεται για το διάστημα που θα χρειαστεί η FED ώστε να πραγματοποιήσει την πρώτη της μείωση επιτοκίων. Για τον λόγο αυτό, οι ανακοινώσεις της Πέμπτης για  τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Δεκέμβριο έχουν ιδιαίτερη σημασία για το βραχυπρόθεσμο κλίμα στην αγορά.

    Αντίθετα, ισχυρά ανοδικά στις αρχές της νέας χρονιάς κινούνται οι μετοχές του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης, όπως σημείωσε και ο επικεφαλής αναλυτής της LPL Financial, Quincy Krosby. Για το 2024, ο κλάδος σημειώνει άνοδο κοντά στο 3%.

    Από την πλευρά του, ο κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής της Wall Street, ο  Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan, δήλωσε ότι σχηματίζονται πολλές αρνητικές δυνάμεις που ενδέχεται να επηρεάσουν την απόδοση των μετοχών μετά από ένα ισχυρό 2023, συμπεριλαμβανομένου του πιο επίμονου πληθωρισμού, των αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων και των συνθηκών υπεραγοράς στις μετοχές.

    Πέρα από τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό, η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τα εταιρικά αποτελέσματα για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 από μια σειρά από σημαντικές εταιρείες. Η Taiwan Semiconductor Manufacturing και Infosys ανακοινώνουν τα αποτελέσματα τους την Πέμπτη, ενώ η JPMorgan, η  UnitedHealth Group, η Bank of America και η Delta Air Lines την Παρασκευή.

    Η αγορά αναμένει επίσης τις επόμενες ώρες με ενδιαφέρον την απόφαση της SEC γύρω από τα ETF που συνδέονται με την τιμή spot του Bitcoin. Μια θετική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει μια έκρηξη ενδιαφέροντος για το διάσημο κρυπτονόμισμα, αλλά και για τις μετοχές που συνδέονται με αυτό.



    ΣΧΟΛΙΑ