• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες – Άλμα 4,93% για την Intel

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Η κατοχύρωση των κερδών του προηγούμενου διαστήματος σε συνδυασμό με την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην πολιτική σκηνή οδήγησαν σε απώλειες τους βασικούς δείκτες της Wall Street την Τρίτη, μια μέρα μετά το κλείσιμο σε ιστορικά υψηλά.

    Το ενδιαφέρον στρέφεται στο Κογκρέσο όπου εξελίσσεται μια πρωτοφανής κατάσταση για την εποχή Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος παρά τις απειλές του υπέγραψε την συμφωνία για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και ειδικά των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας. Εκεί, ο Μιτς ΜακΚόνελ ετοιμάζεται να οδηγήσει το σώμα στην απόφαση για παράκαμψη του βέτο που άσκησε ο Τραμπ στο αμυντικό νομοσχέδιο των 740 δισ. δολαρίων, με την Βουλή των Αντιπροσώπων να έχει ήδη δώσει τη δική της θετική ψήφο με ευρεία πλειοψηφία. Αν τα καταφέρει (χρειάζεται έγκριση από τα 2/3 του σώματος) θα είναι η πρώτη φορά που το Κογκρέσο θα παρακάμπτει ένα βέτο του Ντόναλντ Τραμπ.

    Την ίδια ώρα ο ΜακΚόνελ αντιτίθεται στην πρόταση των Δημοκρατικών να ψηφίσουν ομόφωνα το νομοσχέδιο που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων για την αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης των 600 δολαρίων προς τα αμερικανικά νοικοκυριά, στις 2.000 δολάρια όπως ζητούν οι Δημοκρατικοί. Αντίθετα πρότεινε ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο περιέχει μεν την αύξηση στα 2.000 δολάρια, αλλά σε συνδυασμό με την δημιουργία επιτροπής που θα μελετήσει αν υπήρξε νοθεία στις εκλογές και την κατάργηση του άρθρου 230 για τις προστατευτικές ρυθμίσεις για τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Με το νομοσχέδιο αυτό ο ΜακΚόνελ φαίνεται προσχηματικά να ικανοποιεί τις θέσεις του Τραμπ, γνωρίζοντας φυσικά πως δεν θα έχει καμία τύχη στο να πάρει τη στήριξη των Δημοκρατικών και να γίνει νόμος.  Ωστόσο, θα ενισχύσει τους υποψηφίους του κόμματος στην κρίσιμη ψηφοφορία της 5ης Ιανουαρίου στη Τζόρτζια για τις δύο έδρες στη Γερουσία, οι οποίες θα κρίνουν τις ισορροπίες στο σώμα.

    Πάντως, πέρα από τον πολιτικό χαμό που επικρατεί, το βλέμμα των επενδυτών παραμένει πάντα στραμμένο στην πορεία της πανδημίας αλλά και στο μέτωπο των εμβολίων. Την Δευτέρα οι ΗΠΑ κατέγραψαν 189.000 νέα κρούσματα και 1.899 θανάτους.

    Στα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, άλμα 7,9% πραγματοποίησαν οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2014.

    Κάπως έτσι, ο Dow Jones έκλεισε στις 30.335,67 μονάδες με απώλειες -0,22%, ο  S&P 500 στις 3.727,04 μονάδες με απώλειες -0,22% ενώ ο Nasdaq στις 12.850,22 μονάδες με πτώση -0,38%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 8 έκλεισαν με άνοδο. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Intel (4,93%) μετά την παρότρυνση της Third Point, του hedge fund με επικεφαλής τον Dan Loeb, προς την εταιρεία να προσλάβει έναν σύμβουλο επενδύσεων για να διερευνήσει «στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις» μετά την απώλεια μεριδίου αγοράς της από την TSMC, τη Samsung και την AMD. Ακολούθησαν με άνοδο 1,44% η μετοχή της Amgen και στο +1,22% η μετοχή της Merck & Co.

    Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Apple (-1,33%), ενώ ακολούθησαν οι Home Depot (-1,14%) και Salesforce.com (-0,97%).



    ΣΧΟΛΙΑ