• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με άλμα 1,4% ο Dow Jones ολοκλήρωσε τον καλύτερο μήνα των 2 τελευταίων ετών σε νέο υψηλό έτους

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Με μεικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου στη Wall Street, με την αγορά μετοχών να καταγράφει τον καλύτερο μήνα της για πάνω από έναν χρόνο.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 35.951,22 μονάδες με άλμα  520,80 μονάδων ή +1,47%, χάρη κυρίως στην εντυπωσιακή απόδοση της μετοχής της Salesforce.  Αυτή ήταν η καλύτερη ημερήσια επίδοση από τις 2 Νοεμβρίου για τον δείκτη, ο οποίος έκλεισε σε νέο υψηλό για το 2023.

    Την ίδια ώρα, ο S&P 500 ολοκλήρωνε τον Νοέμβριο στις 4.567,78 μονάδες, με ημερήσια άνοδο +0,38%.

    Στον αντίποδα ο  Nasdaq έκλεισε στις 14.226,22 μονάδες με πτώση -0,23%, καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να ρευστοποιήσουν, στην τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου, ένα μέρος των ιδιαίτερα υψηλών κερδών που κατέγραψαν οι τεχνολογικές μετοχές αυτό τον μήνα.

    Ο Dow Jones έκλεισε στον Νοέμβριο με άνοδο άνω του 8,8%, στην καλύτερη μηνιαία επίδοσή του από τον Οκτώβριο του 2023. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 8,9% σε επίπεδο μήνα, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με άλμα 10,7%.  Και οι δύο δείκτες είχαν την καλύτερη μηνιαία επίδοσή τους από τον Ιούλιο του 2022.

    Μεγάλη πρωταγωνίστρια για τον Dow Jones την Πέμπτη ήταν η μετοχή της εταιρείας λογισμικού  Salesforce, η οποία έκλεισε με άλμα 9,36%, λόγω των καλύτερων από τα αναμενόμενα κέρδη και έσοδα για το δημοσιονομικό τρίτο τρίμηνο. Η  Salesforce είδε τα έσοδά της να αυξάνονται κατά 22% από το προηγούμενο έτος χάρη κυρίως στο προϊόν τεχνητής νοημοσύνης Einstein GPT. Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε επίσης η μετοχή της UnitedHealth Group με άνοδο 3,36% αλλά και της Boeing που έκλεισε στο +3,21%.

    Η αγορά είδε με ικανοποίηση τον δομικό δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών -ο αγαπημένος δείκτης πληθωρισμού της Federal Reserve- να αυξάνεται κατά μόλις 3,5% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας επιβράδυνση από το 3,7% τον προηγούμενο μήνα. Θετικά ήταν επίσης και τα νέα από την ΕΕ, όπου ο πληθωρισμός υποχώρησε σημαντικά στην Ευρωζώνη στο 2,4%.

    Τα νέα για τον πληθωρισμό στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αναπτέρωσαν τις ελπίδες των επενδυτών για μειώσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες μέσα στο 2024, με τα στοιχήματα πλέον να αυξάνουν τις πιθανότητες να συμβεί  κάτι τέτοιο ακόμα και νωρίτερα από τον Μάιο.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Βουτιά 2,4% για το WTI παρά τις εθελοντικές μειώσεις παραγωγής από τον OPEC+

    ΗΠΑ: Συνέχισε να υποχωρεί και τον Οκτώβριο ο δείκτης πληθωρισμού που εμπιστεύεται η FED

    ΗΠΑ: Σε υψηλό δύο ετών οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας



    ΣΧΟΛΙΑ