• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μακριά από τα υψηλά ημέρας οι βασικοί δείκτες, σε αρνητικό έδαφος ο Nasdaq

    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με μικρά πρόσημα, μακριά από τα υψηλά ημέρας, έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα, με την αγορά να αναμένει με ενδιαφέρον την κατάθεση του Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο αλλά και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας για τον Φεβρουάριο.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.431,44 μονάδες  με άνοδο 0,12% ενώ ο S&P 500 στις 4.048,42 μονάδες με κέρδη 0,07%. Ο Nasdaq αντίθετα έκλεισε στις 11.675,74 μονάδες με απώλειες -0,11%.

    Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινήθηκε ελαφρώς υψηλότερα στο 3,97% με 3,98%, ενώ αυτή του 2ετούς τίτλου στο 4,89%.

    Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τις καταθέσεις του επικεφαλής της FED  στο Κογκρέσο την Τρίτη και την Τετάρτη, προκειμένου να λάβει μια εικόνα για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας αλλά και τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη το 2023. Τα ισχυρά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός έχουν απογοητεύσει τις αγορές, οι οποίες ανησυχούν πως η FED θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα, ρίχνοντας την οικονομία σε ύφεση. Κάτι που έχει οδηγήσει σε μια έντονη άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

    Εξάλλου, η αγορά αναμένει να δει μέσα στην εβδομάδα τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο. Η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή όλο αυτό το διάστημα, με τη FED να θεωρεί πως συμβάλλει  στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών που με τη σειρά τους πιέζει τον πληθωρισμό. Τα στοιχεία για την απασχόληση αναμένεται έτσι να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την απόφαση της FED για τα επιτόκια.

    Η αγορά είδε τέλος με προβληματισμό την ανακοίνωση των στόχων της Κίνας για την ανάπτυξη του 2023, η οποία ήταν μικρότερη του αναμενόμενου. Η Κίνα έβαλε ως στόχο το 5%, όταν το 2022 είχε ως στόχο το 5,5%. Η ανακοίνωση έφερε πιέσεις στις κινεζικές μετοχές που διαπραγματεύονται στην αμερικανική αγορά.

    Βουτιά 6,24% σημείωσαν και οι  μετοχές της Silvergate Capital Corp μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι θα διακόψει το δίκτυο πληρωμών σε κρύπτο, το Silvergate Exchange Network (SEN).

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Merck (3,95%), ενώ ακολούθησαν οι μετοχές των Apple (1,85%) και Coca-Cola (1,55%). Αντίθετα τις μεγαλύτερες πιέσεις σημείωσε η μετοχή της Dow Inc. (-2,07%), της Walgreens Boots Alliance (-1,77%) και της  Intel (-1,55%).

    Από τις μετοχές του S&P 500 τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Lumen Technologies (4,10%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση η DexCom (-7,87%).

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Άφησε πίσω τον προβληματισμό για τους στόχους της Κίνας και έκλεισε με άνοδο



    ΣΧΟΛΙΑ