• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Άφησε πίσω τον προβληματισμό για τους στόχους της Κίνας και έκλεισε με άνοδο


    Ανοδικά κατάφεραν να κλείσουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου τη Δευτέρα, παρά το άσχημο ξεκίνημα που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της Κίνας για την ανάπτυξη το 2023.

    Το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας το οποίο ξεκίνησε την ετήσια συγκέντρωσή του την Κυριακή έθεσε ως στόχο για την ανάπτυξη του 2023 το 5%. Πρόκειται για έναν μικρότερο στόχο σε σχέση με αυτό που είχε θέσει για την περσινή χρονιά (5,5%), αλλά μεγαλύτερο από την τελική ανάπτυξη που κατάφερε να επιτύχει το 2022, η οποία ήταν μόλις της τάξης του 3%.

     Οι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν πως η Κίνα έβαλε επίτηδες μικρό στόχο, προκειμένου να είναι πιο σίγουρη πως θα μπορέσει να τον ξεπεράσει.

    Αντίθετα, θετική για το κλίμα στην αγορά ήταν η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τις τιμές του αργού που θα εξάγει στην Ασία και την Ευρώπη τον Απρίλιο. Η Saudi Aramco αύξησε κατά 50 cents στα 2,50 δολάρια το βαρέλι πάνω από τον δείκτη αναφοράς για την περιοχή της Ασίας (Ντουμπάι/Ομάν), υποστηρίζοντας πως η ζήτηση από την Κίνα αυξάνεται αισθητά.

    Σε αυτό το κλίμα το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου του West Texas Intermediate σκαρφάλωσε κατά 78 σεντς, ή 1%, για να διαμορφωθεί στα 80,46 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το WTI πάντως είχε αγγίξει ενδοσυνεδριακά το χαμηλό των των 78,32 δολαρίων. Έκλεισαν ωστόσο στο υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Ιανουαρίου.

    Αντίστοιχα, το Brent Μαΐου σημείωσε άνοδο 35 σεντς, ή 0,4%, στα 86,18 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, το υψηλότερο τελείωμα σε τρεις εβδομάδες.

    Διαβάστε επίσης

    Κίνα: Μέτρια ανάπτυξη 5% έβαλε ως στόχο για το 2023 το Πεκίνο – Αύξηση 7,2% στις αμυντικές δαπάνες

    Σαουδική Αραβία: Η Saudi Aramco αυξάνει τις τιμές πετρελαίου για Ασία και Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ