• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Κέρδη για τους βασικούς δείκτες αναμένοντας τα αποτελέσματα της Τζόρτζια – Άλμα 4,9% για το πετρέλαιο

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με κέρδη έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη, με τους επενδυτές να περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα από τις επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια, όπου κρίνονται ο έλεγχος της Γερουσίας.

    Η κρίσιμη επαναληπτική ψηφοφορία αφορά τη μάχη για δύο έδρες στη Γερουσία. Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι σήμερα κατέχουν 50 έδρες, επιθυμούν να κερδίσουν τουλάχιστον μια από τις δύο για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο σώμα,  για τα επόμενα δύο έτη. Αντίθετα οι Δημοκρατικοί, που κατέχουν ήδη 48 έδρες, χρειάζονται και νίκες και στις δύο μονομαχίες για να επιτύχουν την απόλυτη ισορροπία στο σώμα, οδηγώντας έτσι την νέα αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να επιλέξει την ηγεσία του σώματος.

    Η Τετάρτη πάντως αναμένεται μια ημέρα έντασης, καθώς το Κογκρέσο θα κληθεί να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει να αμφισβητεί το αποτέλεσμα, έχει καλέσει σε μεγάλη διαδήλωση τους οπαδούς του, οι οποίοι συρρέουν κατά χιλιάδες στην Ουάσινγκτον. Στο Κογκρέσο τα βλέμματα θα είναι στραμμένα πάνω στον αντιπρόεδρο Πενς, ενώ ήδη 11 Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές (καθώς και μια μικρή ομάδα Ρεπουμπλικανών βουλευτών) έχουν δηλώσει πως δεν θα αναγνωρίσουν τη νίκη Μπάιντε, οδηγώντας το σώμα σε μια μακρά συζήτηση η οποία πάντως αναμένεται να καταλήξει στην έγκριση του γνωστού αποτελέσματος. Άλλωστε ο ίδιος ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, Μιτς ΜακΚόνελ είχε εκφράσει την επιθυμία του οι Ρεπουμπλικανοί να μην προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση.

    Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν σκοπεύει να διαγράψει από το ταμπλό του τους τρεις κινεζικούς κολοσσούς των τηλεπικοινωνιών China Telecom, China Mobile και China Unicom, όπως είχε ανακοινώσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Το NYSE είχε ανακοινώσει τη διαγραφή των τριών κινεζικών κολοσσών στις 31 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο συμμόρφωσής του με το εκτελεστικό διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο και το οποίο απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες και ιδιώτες να επενδύουν σε κινεζικές εταιρείες που σύμφωνα με την Ουάσιγκτον έχουν σχέσεις με τον κινεζικό στρατό.

    Στα θετικά νέα της ημέρας, η Moderna ανακοίνωσε πως αναθεωρεί ανοδικά την εκτίμηση της για την παραγωγή εμβολίων κατά 20% στις 600 εκατ. με 1 δισ. δόσεις το 2021.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 30.391,60 μονάδες με άνοδο 0,55%, ο  S&P 500 στις 3.726,86 μονάδες με άνοδο 0,71% και ο Nasdaq στις 12.818,96 μονάδες με άνοδο  0,95%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Boeing (4,40%), μετά και την είδηση πως η Amazon σκοπεύει να αγοράσει 11 Boeing 737-300 , ενώ ακολούθησαν οι  μετοχές της Dow Inc. (3,26%) και της Chevron (2,70%), βρίσκοντας στήριγμα στο άλμα του πετρελαίου. Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Coca-Cola (-1,10%), UnitedHealth Group (-1,34%) και Visa (-1,48%).

    Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρέλαιο, έπειτα και από την δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του OPEC+ , για μείωση της παραγωγής κατά 400.000+ βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όπως αποκάλυψε το Bloomberg.

    Έτσι το  συμβόλαιο Φεβρουαρίου του WTI έκλεισε με άνοδο 4,9% στα 49,93 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Μαρτίου του Brent σημείωσε άνοδο 4,9% κλείνοντας στα 53,60 δολάρια το βαρέλι.

    Κέρδη και για τον χρυσό με το συμβόλαιο παραδόσεως Φεβρουαρίου να ενισχύεται κατά 0,4% κλείνοντας στα 1.954,40 δολάρια η ουγκιά.



    ΣΧΟΛΙΑ