• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Κέρδη για τους δείκτες στο άνοιγμα – Πάουελ και πληθωρισμός στο επίκεντρο

    Wall Street: Νέα ρεκόρ με οριακή άνοδο


    Νωχελική αλλά ανοδική εικόνα παρουσιάζουν στο άνοιγμα της Τετάρτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται στα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο, αλλά και στις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ.

    Η μέρα δεν ξεκίνησε καλά για τους επενδυτές, καθώς νωρίς το πρωί πληροφορήθηκαν ότι το ΑΕΠ στις ΗΠΑ σημείωσε μεγαλύτερη συρρίκνωση απ’ ότι είχε αρχικά μετρηθεί. Συγκεκριμένα, με βάση τις τελικές μετρήσεις, το ΑΕΠ στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκε κατά 1,6% σε ετήσια βάση, αντί για 1,5% που είχε πρωτίστως μετρηθεί.

    Μετά το αρχικό σοκ, το ηθικό ήρθε μετά από λίγο να ανυψώσει ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος κατά τη διάρκεια συζήτησης στο περιθώριο του ετήσιου φόρουμ πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας, δήλωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε «καλή και ισχυρή κατάσταση». Τόνισε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να φέρει τον πληθωρισμό στο 2% διατηρώντας παράλληλα μια σταθερή αγορά εργασίας, παρόλο που αυτό το έργο έχει γίνει πιο δύσκολο τους τελευταίους μήνες. Δεσμεύθηκε μάλιστα να διασφαλίσει ότι οι γρήγορες αυξήσεις των τιμών δεν θα παγιωθούν, λέγοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε τη μετάβαση από ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού». Η αύξηση των επιτοκίων χωρίς πυροδότηση ύφεσης «είναι ο στόχος μας και πιστεύουμε ότι υπάρχουν τρόποι για να το πετύχουμε αυτό», είπε ο Πάουελ.

    Aμερικανοί τραπεζίτες ωστόσο επιμένουν στην μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων λόγω του πληθωρισμού. Η πρόεδρος της Federal Reserve Bank στο Κλίβελαντ, Loretta Mester, τόνισε ότι θα υποστηρίξει μία αύξηση της τάξης 0,75%. «Πρέπει να δω τους αριθμούς για τον πληθωρισμό για να σκεφτώ ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στο 0,50%», ανέφερε η Mester στο CNBC. Όπως είπε το να φτάσουν τα επιτόκια στο 3%-3,5% είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να γίνει γρήγορα και με συνέπεια αλλά σημείωσε ότι δεν ξέρει πόσο μακριά πρέπει να φτάσει η Fed για να ρίξει τον πληθωρισμό.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones προσθέτει 123,86 μονάδες ή 0,40% και διαμορφώνεται στις 31.070,85 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,32% στις 3.833,70 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,14% στις 11.197,36 μονάδες.

    Η μετοχή της Tesla υποχωρεί πάνω από 3% αφού η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποφάσισε να κλείσει το γραφείο της στο Σαν Ματέο της Καλιφόρνια, απολύοντας περίπου 200 υπαλλήλους. Η Nio υποχωρεί πάνω από 2% ενώ AMD και NVIDIA σημειώνουν απώλειες 3,91% και 3,3% αντίστοιχα.

    Τεράστιες απώλειες άνω του 20% για τη μετοχή της Bed Bath & Beyond αφού ο εγχώριος λιανοπωλητής εμπορευμάτων ανακοίνωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος Mark Tritton θα αποχωρήσει από τον ρόλο του, ενώ ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία θα καταγράψει μεγαλύτερες απώλειες πρώτου τριμήνου από ό, τι αναμενόταν.

    Άνοδο σημειώνουν οι μετοχές τεχνολογίας με την Apple να προσθέτει 1,8%, Amazon και Meta πάνω από +2%, ενώ και η Microsoft ανεβαίνει 1,6%.



    ΣΧΟΛΙΑ