• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Κέρδη 1,44% για τον Dow Jones αψηφώντας το χάος στην Ουάσινγκτον – Απώλειες για τον Nasdaq

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street αψηφώντας τις πρωτοφανείς σκηνές χάους που επικρατούν στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον Dow Jones να παίρνει ώθηση από την ανατροπή των Δημοκρατικών στη Τζόρτζια.

    O Dow Jones έκλεισε στις 30.829,40 μονάδες με άνοδο 1,44% ενώ  ο  S&P 500 έκλεισε στις 3.748,14 μονάδες με άνοδο 0,57%. Αντίθετα ο  Nasdaq υποχώρησε στις 12.740,79 μονάδες με απώλειες -0,61%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Caterpillar (5,57%) και Goldman Sachs (5,40%). Dow, JPMorgan, Walgreens καιUnitedHealth Group έκλεισαν με άνοδο άνω του 4%. Αντίθετα τις μεγαλύτερες πιέσεις κατέγραψαν οι μετοχή της

    Για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια οι Δημοκρατικοί καταφέρνουν, εξασφαλίζοντας τη νίκη στις δύο επαναληπτικές ψηφοφορίες στην Τζόρτζια, να πάρουν στα χέρια τους τα ινία της Γερουσίας.

    Η νίκη τους αναμένεται να διευκολύνει την έγκριση πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση σε εταιρείες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία κορονοϊού, με την αγορά να θεωρεί σχεδόν σίγουρη την προώθηση της αύξησης του ποσού της επιχορήγησης προς τα νοικοκυριά από τα 600 δολάρια στα 2.000. Η Goldman Sachs αναμένει ένα ακόμα μεγάλο πακέτο ύψους $600 δισ..

    Από την άλλη, αρκετοί φοβούνται ότι μια Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερους φόρους και αυστηρότερους κανονισμούς για τις επιχειρήσεις και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει και την ευρύτερη αγορά. Οι τεχνολογικές μετοχές θα μπορούσαν να δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα, όπως αναφέρει το CNBC, εάν οι Δημοκρατικοί αποκτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Επίσης, οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές θα μπορούσαν να πλήξουν τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου περισσότερο από μετοχές άλλων κλάδων.

    Πάντως, η αγορά έδειξε να αδιαφορεί για το χάος που επικρατεί στην Ουάσινγκτον, όπου οργισμένοι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο κτήριο την ώρα που το Κογκρέσο συνεδρίαζε για την έγκριση των ψήφων του εκλεκτορικού σώματος και την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

    Πάντως, την ίδια ώρα, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινείται άνω του 1%.

    Στο μέτωπο της πανδημίας, η ΕΕ έδωσε έγκριση και σε δεύτερο εμβόλιο, αυτό της Moderna.

    Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ απρόσμενα απέλυσαν πολλούς εργαζόμενους τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά σε διάστημα οκτώ μηνών καθώς τα ανεξέλεγκτα κρούσματα κορονοϊού προκάλεσαν ένα νέο κύμα περιορισμών, κρατώντας τους καταναλωτές μακριά από τα εστιατόρια, τα μπαρ και άλλα καταστήματα.

    Στις επιχειρηματικές ειδήσεις της ημέρας, η ασφαλιστική εταιρεία UnitedHealth Group συμφώνησε, σήμερα, Τετάρτη να αγοράσει τη Change Healthcare έναντι 7,84 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά για να ενισχύσει τον κλάδο των υπηρεσιών τεχνολογίας υγείας στο τμήμα Optum



    ΣΧΟΛΙΑ