• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Κάτω από τις 31.000 μονάδες ο Dow Jones, με απώλειες 1,5% – Ανέκαμψε ο Nasdaq μετά την βουτιά της Πέμπτης

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μια μέρα μετά τις ισχυρές απώλειες που προκάλεσε το άλμα των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε υψηλά έτους.

    Ειδικότερα, ο  Dow Jones έκλεισε την Παρασκευή με ισχυρές απώλειες 1,5% στις  30.932,37 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε στις 3.811,15 μονάδες με πτώση 0,48%. Αντίθετα, ο Nasdaq, o οποίος την Πέμπτη είχε κλείσει με βουτιά 3,5%, την Παρασκευή επέστρεψε στις 13.192,34 μονάδες, κλείνοντας με άνοδο 0,56%, καθώς οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών όπως του Facebook, της Microsoft και της Amazon ανέκαμψαν με κέρδη άνω του 1%.

    Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αποκλιμακώθηκαν την Παρασκευή, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να υποχωρεί κοντά στο 1,4%  – όταν την Πέμπτη είχε φτάσει  στο 1,6% – αν και μια ενδοσυνεδριακή άνοδος αναστάτωσε ξανά την αγορά μετοχών. Η πτώση της Παρασκευής είχε να κάνει με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, τα οποία κατέγραψαν έναν συγκρατημένο πληθωρισμό τον Ιανουάριο. Ο δείκτης PCE, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ελαφρώς  υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων (0,2%), αλλά μόλις 1,5% σε ετήσια βάση. Η απόδοση του 10ετούς επιτοκίου έχει αυξηθεί πάνω από 50 μονάδες βάσης από την έναρξη του έτους.

    Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων μπορεί να κάνει πιο ελκυστική την αγορά τους σε σχέση με τις μετοχές, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι τεχνολογικές μετοχές, καθώς οι εταιρείες πίσω από αυτές είναι συνήθως μεγαλύτεροι δανειολήπτες.

    Σύμφωνα με την FED και τους αναλυτές, η αύξηση των αποδόσεων προκαλείται από τις αυξημένες προσδοκίες για την βελτίωση της οικονομίας, λόγω της επιτάχυνσης των εμβολιασμών και του επερχόμενου νέου πακέτου τόνωσης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Ωστόσο στην αγορά υπάρχει ο φόβος πως η αύξηση τους  μπορεί να σηματοδοτεί μια ταχύτερη του αναμενόμενου αύξηση του πληθωρισμού, που θα οδηγήσει τη FED στο να βάλει τέλος στην υποστηρικτική της πολιτική.

    Σύμφωνα με τα υπόλοιπα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, το εισόδημα των νοικοκυριών ενισχύθηκαν κατά 10% τον Ιανουάριο, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,4%, χάρη και στο πακέτο τόνωσης των 900 δισ. δολαρίων που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο.

    Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,8%, ο S&P 500  κατά 2,5% ενώ ο Nasdaq κατά 4,9%. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση για τον Nasdaq από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Οκτωβρίου.

    Πάντως, ο Φεβρουάριος παρέμεινε κερδοφόρος στο σύνολό του για τους βασικούς δείκτες. Ο Dow Jones έκλεισε με μηνιαία κέρδη 3,2%, ο S&P 500 με μηνιαία κέρδη 2,6% και ο Nasdaq κατάφερε να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος, κλείνοντας με μηνιαία άνοδο 0,9%.



    ΣΧΟΛΙΑ