• Σχόλιο Αγοράς

    Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Wall Street και Τράπεζα της Αγγλίας έσβησαν τα κέρδη της ημέρας

    Eυρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Eυρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Το ισχυρά αρνητικό άνοιγμα της Wall Street, μία μέρα μετά το «πάρτι» που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, έπληξε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία στην πλειοψηφία τους έκλεισαν με πτώση την Πέμπτη, παρά το γεγονός κινήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε πολύ υψηλά  ανοδικά επίπεδα.

    Παράλληλα, αρνητικά στην ψυχολογία των επενδυτών επίδρασε η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσει σε ισχυρή αύξηση των βασικών της επιτοκίων, ακολουθώντας τις χθεσινές αποφάσεις της FED, κίνηση η οποία οδήγησε σε άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.

    Η Fed αύξησε την Τετάρτη το βασικό της επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, τη μεγαλύτερη άνοδό της εδώ και δύο δεκαετίες, καθώς επιχειρεί να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που τρέχει σε υψηλό 40 ετών. Η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει επίσης τη μείωση του ισολογισμού της τον Ιούνιο. Ωστόσο, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ απέκλεισε πιο επιθετικές αυξήσεις σε μελλοντικές συνεδριάσεις πολιτικής.

    Ακολουθώντας, την Πέμπτη ήταν η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια της στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την εκτίναξη του πληθωρισμού. Στις επικαιροποιημένες προβλέψεις της, η Τράπεζα τόνισε τον επικείμενο κίνδυνο ύφεσης για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ενέκρινε αύξηση 25 μονάδων βάσης κατά πλειοψηφία 6-3, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο έως και 1%. Η Τράπεζα ανέφερε ότι τα μέλη της μειοψηφίας προτίμησαν να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,25%.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις  7.503,27 μονάδες με μικρή άνοδο  0,13%.

    Στην Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις  13.902,52 μονάδες με πτώση  -0,49% και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις  6.368,40 μονάδες σημειώνοντας πτώση  -0,43%.

    Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε στις  23.759,71 μονάδες με σημειώνοντας πτώση  -0,60% και στην Μαδρίτη  ο IBEX 35 έκλεισε στις  8.434,70 μονάδες με πτώση  -0,77%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 438,26 μονάδες με πτώση -0,70%

    Από τις μετοχές του δείκτη, την καλύτερη απόδοση είχε ολλανδική εταιρεία ανοσολογίας, argenx, που έκλεισε με άνοδο +12,55%

    Στον αντίποδα την χαμηλότερη απόδοση είχε ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστρίας, Verbund, που έκλεισε με πτώση -12,82%.

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Ισχυρότατες απώλειες στο άνοιγμα, διαγράφει τα κέρδη από το ράλι της Τετάρτης

    Χρηματιστήριο: Οι φήμες που γύρισαν τον Γενικό Δείκτη



    ΣΧΟΛΙΑ