• Σχόλιο Αγοράς

    Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου, μετά την απόφαση του OPEC+

    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Σε ανοδικό έδαφος συνέχισαν για μια ακόμα ημέρα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με την αγορά να βρίσκει νέα ώθηση από την, αναμενόμενη, απόφαση των χωρών του OPEC+ να διατηρήσουν σταθερό τον προγραμματισμό τους για την αύξηση της παραγωγής, παρά τις εκκλήσεις της Δύσης για επιτάχυνσή του.

    Ειδικότερα, οι χώρες του OPEC+, στις οποίες συμμετέχει και η Ρωσία, συμφώνησαν για μια ήπια αύξηση της παραγωγής τον Ιούνιο κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως.

    Η απόφαση των χωρών έρχεται σε μια περίοδο που η ΕΕ ετοιμάζει να επιβάλει σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Πάντως, η απόφαση της FED να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια οδήγησε στην άνοδο του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα του Δεκεμβρίου από το 2002, αλλά και σε ισχυρές απώλειες για τις μετοχές στη Wall Street και την Ευρώπη, συγκρατώντας τις τιμές του πετρελαίου.

    Κάπως έτσι, το WTI παράδοσης Ιουνίου ενισχύθηκε μόλις κατά 0,4%, κλείνοντας στα 108,26 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent παράδοσης Ιουλίου έκλεισε με άνοδο 0,7% στα 110,90 δολάρια το βαρέλι.



    ΣΧΟΛΙΑ