• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ισχυρά κέρδη άνω του 1% για Nasdaq καθώς υποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Σε ανοδικό έδαφος, μετά τις οριακές απώλειες της Τετάρτης, επέστρεψαν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με την αντίδραση της αγοράς να συνεχίζεται παρά την έντονη ανησυχία για μια πιθανή ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στο 2022.

    Ειδικότερα ο Dow Jones έκλεισε στις 30.677,36 μονάδες με άνοδο 0,64%, ο  S&P 500  στις 3.795,73 μονάδες με κέρδη 0,95% ενώ ο  Nasdaq στις 11.232,19 μονάδες με άνοδο 1,62%. H άνοδος στηρίχθηκε στην υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων, με αυτή του 10ετούς αμερικανικού treasury να πλησιάζει το 3,09%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Salesforce (3,34%) και  Merck & Co. (3,26%), ενώ με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν οι  Nike, Procter & Gamble,  Verizon, Walmart,   Home Depot,  Microsoft, Johnson & Johnson, Apple  και UnitedHealth. Στον αντίποδα, βαρίδια για τον δείκτη αποδείχθηκαν οι μετοχές των Caterpillar  (-4,85%) και Chevron (-3,61%), ενώ απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι   Travelers,  Boeing και Dow.

    Γενικότερα, οι πιο «αμυντικές» μετοχές, όπως τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι μετοχές ακινήτων και της υγειονομικής περίθαλψης έκλεισαν με κέρδη, με κάθε κλάδο να σημειώνει άνοδο περίπου 2%.  Οι κατασκευαστές κατοικιών σημείωσαν ισχυρή άνοδο επίσης, με τις μετοχές των Lennar και DR Horton να κλείνουν με άνοδο 4,51% και 5,13%, αντίστοιχα.

    Αντίθετα, η νέα πτώση στις τιμές του αργού έπληξε για δεύτερη ημέρα τον κλάδο της  ενέργειας, Οι μετοχές της Schlumberger σημείωσαν πτώση 6,77%, της Valero Energy υποχώρησε 7,5% και της Phillips 66 κατά 6,78%.

    Ο Τζο Πάουελ δεν κατάφερε να χαλάσει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το κλίμα στην αγορά μετοχών, αν και επανέλαβε στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο την πρόθεση της FED να κινηθεί δραστικά για την μείωση του πληθωρισμού αλλά και την εκτίμηση πως η πιθανότητα μιας «ήπιας προσγείωσης», όπου τα επιτόκια θα αυξηθούν χωρίς να υπάρξει ύφεση στην αγορά, θα είναι μια δύσκολη άσκηση.

    Η αγορά αψήφησε και την κίνηση της UBS να αυξήσει τις πιθανότητες που δίνει για μια ύφεση στο 69%. Έτσι έγινε η τελευταία επενδυτική τράπεζα που προειδοποίησε για αυξημένο κίνδυνο ύφεσης. Η Citigroup και η Goldman Sachs είχαν αυξήσει επίσης τις προσδοκίες τους για τον κίνδυνο ύφεσης αυτή την εβδομάδα.

    Από την άλλη, κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan δήλωσε την Πέμπτη ότι πιστεύει ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει εντελώς την ύφεση , με τη χρηματιστηριακή αγορά να αναστρέφει τυχόν απώλειες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Στα στοιχεία από την αγορά εργασίας, το υπουργείο Εργασίας ανέφερε πως οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 229.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 18 Ιουνίου, δείχνοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή.

    Διαβάστε επίσης:

    Δεύτερη ημέρα ισχυρών απωλειών για το πετρέλαιο, σε νέο χαμηλό 6 εβδομάδων το WTI

    Στο «κόκκινο» ξανά οι ευρωαγορές, βουτιά κάτω από τις 13.000 μονάδες για τον DAX

    Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έδωσαν… μεροκάματο παρά τον τζίρο των 53 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ