• Σχόλιο Αγοράς

    Δεύτερη ημέρα ισχυρών απωλειών για το πετρέλαιο, σε νέο χαμηλό 6 εβδομάδων το WTI

    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Ισχυρές απώλειες σημείωσαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου,  με τις τιμές του αμερικανικού αργού να σημειώνουν το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 10 Μαΐου, καθώς οι ανησυχίες για την ύφεση αυξάνονται.

    Ειδικότερα το συμβόλαιο Αυγούστου του West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 1,92 δολ., ή 1,8%, για να διαμορφωθεί στα 104,27 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης,  μετά από απώλειες 3% την Τετάρτη.

    Το συμβόλαιο Αυγούστου του Brent υποχώρησε κατά  1,69 δολάρια ή 1,5%, στα 110,05 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, το χαμηλότερο από τις 18 Μαΐου.

    Πίσω στο Nymex, το συμβόλαιο βενζίνης Ιουλίου έχασε 1,8% και διαμορφώθηκε στα 3,7656 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης Αυγούστου υποχώρησε 1,5% στα 4,3379 δολάρια το γαλόνι. Το αμερικανικό φυσικό αέριο Ιούλιου έκλεισε με απώλειες  9% στα 6,239 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, το χαμηλότερο από τις 6 Απριλίου.

    Οι τιμές του αργού έχουν χάσει έδαφος από τα υψηλά τριών μηνών στις αρχές του μήνα, με τους αναλυτές να συνδέουν την πτώση με τον φόβο πως οι κινήσεις της FED και των άλλων κεντρικών τραπεζών κατά του πληθωρισμού θα μπορούσαν να επιβραδύνουν απότομα την οικονομία, υποτιμώντας έτσι τη ζήτηση.

    Ο πρόεδρος της FED κατά τη διήμερη κατάθεση του στο Καπιτώλιο, υποστήριξε ότι η οικονομία των ΗΠΑ ήταν αρκετά εύρωστη, αλλά αναγνώρισε ότι η επίτευξη μιας λεγόμενης «ήπιας προσγείωσης» θα ήταν πρόκληση.

    Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη υποστήριξαν τις προοπτικές για ύφεση, δείχνοντας ότι οι επιχειρήσεις υπέστησαν απότομη επιβράδυνση τον Ιούνιο. Ο δείκτης μεταποίησης των ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν δύο ετών στο 52,4.

    Πλέον η αγορά θα κληθεί να δείξει αν μπορεί να κρατήσει τις τιμές πάνω από τα 100 δολάρια.  Πολλοί επενδυτές δεν αναμένουν πτώση των τιμών του πετρελαίου κάτω από αυτό το επίπεδο.

    Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε την Τετάρτη, πάντως, τρίμηνο πάγωμα για τους ομοσπονδιακούς φόρους φυσικού αερίου και ντίζελ και κάλεσε τις πολιτείες να μειώσουν προσωρινά τους φόρους στα καύσιμα. Εάν η πρόταση περάσει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης, ωστόσο οι αναλυτές παραμένουν δύσπιστοι για το αν η  πρόταση θα κερδίσει την έγκριση του Κογκρέσου.

    Η αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου φυσικού αερίου θα ήταν καλή για τη ζήτηση πετρελαίου, δήλωσε ο Stephen Innes, διευθύνων εταίρος της SPI Asset Management. Ωστόσο, οι παρατεταμένες αβεβαιότητες σχετικά με την ποσόστωση παραγωγής του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι πρόσφατες αυξήσεις στον αριθμό των κρουσμάτων COVID προκαλούν προβληματισμό, πρόσθεσε.

    Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα πραγματοποιήσουν την επόμενη σύνοδό τους στις 30 Ιουνίου.

    Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε αργά την Τετάρτη ότι οι αμερικανικές προμήθειες αργού αυξήθηκαν κατά 5,6 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 17 Ιουνίου, σύμφωνα με πηγές. Το API, το οποίο δημοσίευσε τα δεδομένα του μια μέρα αργότερα από το συνηθισμένο λόγω της αργίας της Δευτέρας, φέρεται να έδειξε επίσης μια εβδομαδιαία αύξηση των αποθεμάτων της βενζίνης κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος μειώθηκαν κατά σχεδόν 1,7 εκατομμύρια βαρέλια.

    Τα στοιχεία της API έδειξαν ότι τα αποθέματα πετρελαίου στον κόμβο παράδοσης στο Cushing της Οκλά μειώθηκαν κατά 390.000 βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν πηγές.



    ΣΧΟΛΙΑ