• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ήπια άνοδος στην έναρξη του γ’ τριμήνου

    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Με ήπια άνοδο έκλεισαν σήμερα, Δευτέρα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, τρεις ώρες νωρίτερα από την καθιερωμένη τους ώρα, λόγω ημιαργίας.

    Οι αγορές έκλεισαν σήμερα με ήπια άνοδο, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης των μακροοικονομικών στοιχείων, από τα οποία καθορίζεται και η πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

    Όσο πιο ανθετική είναι η αμερικανική οικονομία, τόσο πιο εύκολα οι αξιωματούχοι της Fed, θα προχωρήσουν στις δύο νέες αυξήσεις των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας, συνεχίζοντας την αυστηρή νομισματική πολιτική τους, με στόχο ο πληθωρισμός να κυμανθεί στο 2%.

    Άλλωστε, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, την εβδομάδα που μας πέρασε, επιβεβαίωσε τα σενάρια της συνέχισης της νομισματικής πολιτικής σύσφιξης που εφαρμόζει η τράπεζα, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο οι αυξήσεις να είναι αλλεπάλληλες.

    Υπό αυτό το πρίσμα, το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ξεκινά κάπως υποτονικά για τις αγορές.

    Πώς κινήθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 34.418,47 μονάδες με οριακή άνοδο 0,03%.

    Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Walgreens Boots Alliance Inc. (1,86%), Walt Disney Co. (1,37%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι McDonald’s Corp. (-1,20%) και Johnson & Johnson (-1,31%).

    Με ήπια άνοδο 0,12% στις 4.455,59 μονάδες έκλεισε ο S&P 500.

    Ο κλάδος των υπηρεσιών επικοινωνίας και τεχνολογιών πληροφορικής του S&P 500 σημείωσε σήμερα άνοδο 1,63%.

    Επιπλέον, από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Tesla Inc. (6,90%) και Fidelity National Information Services Inc. (6,03%), ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στις Edwards Lifesciences Corp. (-3,01%) και Equifax Inc. (-2,62%).

    Όσον αφορά την Τesla, η μετοχή της σημείωσε ισχυρή άνοδο, καθώς κατέγραψε νέο ρεκόρ πωλήσεων ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για τις παραδόσεις οχημάτων κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

    Αντιστοίχως, κινήθηκαν οι αντγωνιστικές εταιρείες της Tesla, η Rivian (+17,41%), η Fisker (+1,42%) και η Lucid (+7,26%).

    Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Rivian, έκλεισε με άνοδο 17,41%, λόγω του ότι ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αναφορικά με τις  παραδόσεις οχημάτων κατά το τρίμηνο.

    Ανοδικά έκλεισε και ο Nasdaq, στις 13.816,77 μονάδες με ήπια άνοδο 0,21%.

    Εκτός από τις παραπάνω μετοχές του Dow Jones και του S&P 500, η μετοχή της Apple – η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ξεπερνά τα 3 τρισ. δολάρια- έκλεισε με ήπιες απώλειες 0,78%, μετά τις αναγκαστικές περικοπές της εταιρείας στην  παραγωγή των νέων ακουστικών Vision Pro.

    Ανοδικά κατά το πρώτο εξάμηνο φαίνεται πως κινήθηκαν και οι μετοχές κρουαζιέρας.

    Η μετοχή της Carnival έκλεισε στο +0,74%.

    Η μετοχή της εταιρείας προσφάτως αναβαθμίστηκε από τους Jeffries και JPMorgan, με τον κλάδο να βρίσκεται σε πλήρη ανάκαμψη μετά την εποχή της πανδημίας.

    Τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας

    Τα μακροοικονομικά δεδομένα που θα δημοσιευτούν αυτή την εβδομάδα φαίνεται πως θα επηρεάσουν τις αγορές, οι οποίες αύριο Τρίτη, 4 Ιουλίου, θα παραμείνουν κλειστές λόγω του εορτασμού της επετείου της Ημέρας Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Νωρίτερα σήμερα, τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα τον Μάιο υποχώρησε στο χαμηλότερό της επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

    Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM κινήθηκε πτωτικά, αγγίζοντας τις 46 μονάδες από 46,9 τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 47,2 μονάδες.

    Πρόκειται για την όγδοη διαδοχική μηνιαία πτώση.

    Παράλληλα, στις επόμενες ημέρες αναμένουμε τα νέα στοιχεία για τις παραγγελίες εργαστοσίων και τις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδόματος ανεργείας, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι τον προηγούμενο μήνα καλύφθηκαν 213.000 θέσεων εργασίας με τον δείκτη ανεργίας να πέφτει στο 3,6% από το 3,7%.

    Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τρίτη 4 Ιουλίου 2023, οι αγορές θα παραμείνουν κλειστές, λόγω του εορτασμού της επετείου της Ημέρας Αναξαρτησίας των ΗΠΑ.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Ευρωαγορές: Έκλεισαν με μεικτά πρόσημα – Στο -0,21% ο Stoxx 600

    AXIA: Στα €21,20 με σύσταση αγοράς η τιμή στόχος για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    OTE: Από 11 Ιουλίου η καταβολή καθαρού μερίσματος €0,5593/μετοχή

     



    ΣΧΟΛΙΑ