• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ήπια άνοδος για τους βασικούς δείκτες, με γύρισμα στο τέλος της συνεδρίασης

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Σε θετικό έδαφος κατάφεραν να κλείσουν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, οι οποίοι κατάφεραν να ανακάμψουν στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης της Πέμπτης, αφήνοντας στην άκρη τις ανησυχίες γύρω από την νομισματική πολιτική της FED.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.583,57 μονάδες με άνοδο 0,25%, ο S&P 500 στις 4.500,21 μονάδες με κέρδη 0,43% ενώ ο Nasdaq στις 13.897,30 μονάδες με οριακή άνοδο 0,06%.

    Oι επενδυτές φάνηκε να επανεκτιμούν τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής και την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού. Η Fed δημοσίευσε τα πρακτικά από τη συνεδρίασή της τον Μάρτιο την Τετάρτη, τα οποία έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι σχεδίαζαν να μειώσουν τον ισολογισμό κατά περίπου 95 δισ. δολάρια. Εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανέφεραν ότι μία ή περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού.

    Πάντως, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι αγοραστές προτίμησαν πιο «αμυντικές» κινήσεις, κάτι που ευνόησε τις μετοχές εταιρειών βασικών ειδών κατανάλωσης και εταιρειών υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες θεωρείται πως προσφέρουν πιο σταθερά κέρδη και μερίσματα.

    Έτσι, η Costco σημείωσε ράλι 4%, ενώ η Pfizer σημείωσε άνοδο 4,5%.  Επίσης, η Constellation Brands και η Lamb Weston Holdings σημείωσαν άλμα 4,6% και 8%, αντίστοιχα, μετά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν.

    Από την άλλη, οι μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες δέχονται τις περισσότερες πιέσεις από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, κατάφεραν να μαζέψουν στο τελευταίο διάστημα της συνεδρίασης μέρος των απωλειών τους.

    Η μετοχή του Twitter υποχώρησε, μετά τα ισχυρά κέρδη της αρχής της εβδομάδας που προκλήθηκαν μετά την είσοδο στην εταιρεία του Elon Musk, κλείνοντας με απώλειες 5,4%. Αντίθετα, η μετοχή της HP Inc σημείωσε άνοδο 14,75% αφού η Berkshire Hathaway του Warren Buffett αποκάλυψε πως έχει αποκτήσει ένα μερίδιο στην εταιρεία.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, 15 έκλεισαν με άνοδο, 14 με πτώση ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Intel. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Merck (2,15%), Walgreens (1,81%) και Home Depot (1,41%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Visa (-1,31%), Dow (-0,68%) και Goldman Sachs (-0,67%).

    Οι επενδυτές συνέχισαν επίσης να παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, καθώς η Ουκρανία ζήτησε από το ΝΑΤΟ περισσότερα όπλα και η ΕΕ και οι ΗΠΑ εξετάζουν την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα. Εν τω μεταξύ, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ νέες κυρώσεις ανακοίνωσαν οι χώρες των G7.



    ΣΧΟΛΙΑ