• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Εβδομαδιαίες απώλειες για τους κύριους δείκτες, παρά τα μικτά πρόσημα της Παρασκευής

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτης της Wall Street, κλείνοντας μια εβδομάδα που επηρεάστηκε από τα εταιρικά νέα αλλά και τις δηλώσεις γύρω από την πολιτική της FED.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.869,27 μονάδες με άνοδο 0,50%, ενώ στο +0,22% έκλεισε ο S&P 500, στις 4.090,46 μονάδες. Αντίθετα, πτώση 0,61% σημείωσε ο Nasdaq ολοκληρώνοντας στις 11.718,12 μονάδες.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, οι τρεις κύριοι δείκτες κατέγραψαν απώλειες, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,2%, ο S&P 500 κατά 1,1% και ο Nasdaq κατά 2,4%, με τον τεχνολογικό δείκτη να βάζει  τέλος στο θετικό σερί των 5 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων.

    Οι επενδυτές εμφανίστηκαν στην αρχή της εβδομάδας αισιόδοξοι σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις της FED, βρίσκοντας στήριγμα και στα όσα δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος ανέφερε πως η φάση αποπληθωρισμού έχει αρχίσει. Μάλιστα εμφανίστηκε λιγότερο επιθετικός σε σχέση με το ζήτημα του ύψους των αυξήσεων των βασικών επιτοκίων, υποστηρίζοντας πως η FED θα έπαιρνε ξανά την απόφαση για αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στην τελευταία της συνεδρίαση στις αρχές του μήνα, ακόμα κι αν ήταν γνωστό από πριν τα ισχυρά αποτελέσματα για τις νέες θέσεις εργασίας των Ιανουάριο, τα οποία ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, προκαλώντας αναστάτωση στην αγορά.

    Οι δηλώσεις του Πάουελ ενίσχυσαν την αισιοδοξία των επενδυτών για ένα επερχόμενο τέλος του κύκλου αύξησης των βασικών επιτοκίων μέσα στο έτος.

    Ωστόσο, τα νέα από την μάχη των κολοσσών τεχνολογίας για την τεχνητή νοημοσύνη και κυρίως μια «άστοχη» απάντηση του νέου chatbot της Google με το όνομα Bard, οδήγησε σε ισχυρές πιέσεις την μετοχή της Alphabet, επηρεάζοντας το κλίμα στις τεχνολογικές μετοχές τις επόμενες ημέρες.  Η αγορά των τεχνολογικών μετοχών προβληματίζεται επίσης για τις προθέσεις του Λευκού Οίκου για αυστηροποίηση των κανόνων γύρω από το ζήτημα των προσωποποιημένων διαφημίσεων.

    Πλέον το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στα κρίσιμα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιανουαρίου στις ΗΠΑ.

    Σε επίπεδο μετοχών, η Lyft σημείωσε βαριές απώλειες 36,44% μετά από μια απογοητευτική έκθεση για το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η Expedia είδε τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 8,55%αφού τα κέρδη και τα έσοδά της έπεσαν κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Chevron (2,10%), Walgreens Boots Alliance (2,07%) και UnitedHealth (1,75%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Salesforce (-3,82%) και Walt Disney (-2,08%).



    ΣΧΟΛΙΑ