• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Έσπασε το αρνητικό σερί – Κέρδη 1,13% για τον Nasdaq

    • NewsRoom
    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Τέλος στο αρνητικό σερί των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων έβαλε ο S&P 500 στη Wall Street, με τους επενδυτές πάντως να αναμένουν με αγωνία τις αυριανές ανακοινώσεις για τον δείκτη τιμών παραγωγού.

    Ειδικότερα, ο  Dow  Jones έκλεισε στις 33.781,48 μονάδες με άνοδο 0,55%, ο S&P 500  στις 3.963,51 μονάδες με κέρδη 0,75% ενώ ο Nasdaq στις 11.082,00 μονάδες με άνοδο 1,13%.

    Η αγορά κατάφερε να βρει στήριγμα την Πέμπτη στα εβδομαδιαία στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία έδειξαν αύξηση των αιτήσεων για συνέχιση καταβολή τους, στα υψηλότερα μάλιστα επίπεδα από τον Φεβρουάριο. Μια ένδειξη πως η αγορά εργασίας αρχίζει να επηρεάζεται από τις κινήσεις της FED, αυξάνοντας κατά ένα μικρό βαθμό την ανεργία.

    Η ανεργία θεωρείται σημαντικό στοιχείο για τη FED, καθώς θεωρεί πως τα πολύ χαμηλά επίπεδα και η δυσκολία που καταγράφεται για πολλές επιχειρήσεις να καλύψουν ανοιχτές θέσεις εργασίας, οδηγεί σε ισχυρές αυξήσεις των μισθών, οι οποίες στη συνέχεια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, αφού αυξάνεται η κατανάλωση σε μια περίοδο χαμηλής ζήτησης.

    Έτσι, τα άσχημα νέα για την αύξηση της ανεργίας θεωρούνται καλοί οιωνοί από τους αναλυτές, αφού μπορούν να οδηγήσουν τη FED να ολοκληρώσει πιο σύντομα την πολιτική σύσφιξης, η οποία έχει ως σκοπό την μείωση του πληθωρισμού.

    Η προσοχή των επενδυτών πλέον στρέφεται στα αυριανά στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού, αλλά και τον δείκτη τιμών καταναλωτή Νοεμβρίου την ερχόμενη Τρίτη.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Nike (2,8%), Cisco (1,68%) και Boeing (1,46%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι μετοχές των Goldman Sachs (-0,51%), American Express (-0,42%) και Dow Inc (-0,28%).

    Ισχυρά κινήθηκαν οι μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών με την Nvidia να κλείνει στο +6,51%.

    Αντίθετα, η μετοχή της Activision Blizzard υποχώρησε κατά -1,54% αφότου η FTC των ΗΠΑ υπέβαλε αγωγή για να μπλοκάρει την εξαγορά της  από την Microsoft (+1,24%).



    ΣΧΟΛΙΑ