ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε θετικό έδαφος επέστρεψε η Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να οδηγεί σε κέρδη τους βασικούς δείκτες.
Ειδικότερα ο Dow Jones έκλεισε στις 44.193,12 μονάδες με άνοδο 0,18%, ο S&P 500 στις 6.345,06 μονάδες με κέρδη 0,73% ενώ ο Nasdaq στις 21.169,42 μονάδες με άλμα 1,21%
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες στο 4,22%, μετά από σύντομη άνοδο λόγω αδύναμης δημοπρασίας ομολόγων αξίας 42 δισ. δολαριων. Αντίθετα, οι αποδόσεις των 2ετών τίτλων υποχώρησαν κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,70%. Το δολάριο εξασθένησε.
Οι επενδυτές ήρθαν με έντονη διάθεση για αγορές μετά τη χθεσινή διόρθωση. Η ψυχολογία ενισχύθηκε από την αντίδραση στη μετοχή της Apple, η οποία πρωταγωνίστησε για τον Dow Jones κλείνοντας στο +5,09%, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει ότι η εταιρεία θα επενδύσει 100 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ, ώστε να αποφύγει τιμωρητικούς δασμούς στα iPhone
Οι αμερικανικές μετοχές βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά, καθώς τα ισχυρά εταιρικά κέρδη και οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων υπερισχύουν των ανησυχιών για τους δασμούς. Τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 στο β’ τρίμηνο έχουν αυξηθεί κατά 9,1%, τριπλάσια σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.
Πάντως, οι τελευταίες εταιρικές ανακοινώσεις δεν ήταν και τόσο θετικές για τους επενδυτές. Η AMD σημείωσε βουτιά 6,42% καθώς δεν παρουσίασε σαφή εικόνα για επαναφορά πωλήσεων στην Κίνα, βασική αγορά για την εταιρεία. Η Super Micro Computer σημείωσε βουτιά -18,29% μετά από υποβάθμιση των ετήσιων εκτιμήσεων, προκαλώντας ανησυχίες για τις πωλήσεις στους servers τεχνητής νοημοσύνης. Η Disney παρουσίασε μικτά αποτελέσματα, καταγράφοντας καλή πορεία στο streaming και στα πάρκα, αλλά αδύναμη πρόβλεψη για τα συνολικά κέρδη, με τη μετοχή της να υποχωρεί. Η Snap ανέφερε επιβράδυνση στα έσοδα από διαφήμιση λόγω τεχνικού προβλήματος στα εργαλεία αγορών, ενώ έχασε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα ανά χρήση, με τη μετοχή της να κλείνει στο -17,15%
Από την άλλη, η McDonald’s εμφάνισε αυξημένες πωλήσεις, χάρη σε συνεργασίες με καλλιτέχνες και φθηνότερα μενού, με τη μετοχή της να κλείνει στο +2,98%.
Πέρα από τα εταιρικά αποτελέσματα, οι επενδυτές άκουσαν επίσης τον Τραμπ να κάνει λόγο για «μεγάλη πρόοδο» μετά από συνάντηση του απεσταλμένου του με τον Πούτιν, αλλά δεν απέκλεισε νέες κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια. Παράλληλα, όμως, οι δασμοί στα ινδικά προϊόντα διπλασιάστηκαν στο 50%, ως τιμωρία για τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας από την Ινδία.
Τέλος οι επενδυτές ασχολήθηκαν και με τις δηλώσεις αξιωματούχων της FED. Η Lisa Cook χαρακτήρισε την έκθεση απασχόλησης Ιουλίου «ανησυχητική», αφήνοντας να εννοηθεί πως ίσως πλησιάζουμε σημείο καμπής. Ο πρόεδρος της Fed Μινεάπολης, Neel Kashkari, είπε ότι μια οικονομική επιβράδυνση ίσως καταστήσει κατάλληλη μια μείωση επιτοκίων στο εγγύς μέλλον.
Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Apple (5,10%), Walmart (4,08%) και Amazon.com (4%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Amgen (-5,14%), Walt Disney (-2,66%) και UnitedHealth Group (-2,08%)
Διαβάστε επίσης
Λευκός Οίκος: Την Παρασκευή θα επιβληθούν οι δευτερογενείς κυρώσεις στη Ρωσία
Πετρέλαιο: Πέμπτη ημέρα πτώσης για τις τιμές μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τη Ρωσία
Χρηματιστήριο: Με Jumbo, Aegean και Lamda ξεπέρασε τις πιέσεις της Coca Cola – Άλμα 7,6% για AEM
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Stress Test» στα δάνεια των ελληνικών τραπεζών: Η ΤτΕ ζητά ταξινόμηση., ανάλογα με το πόσο κινδυνεύουν από την κλιματική κρίση
- Intralot: Υπέρ των Ελλήνων η κατανομή των νέων μετοχών – Ποιοι έβαλαν το «φρέσκο χρήμα» στην ΑΜΚ
- Οταν ο Ζαμπέτας είπε στον Ωνάση: «Γειά σου Τέλη μπατίρη» και ο Ελληνας κροίσος τον αποκάλεσε «Προλετάριο»
- Μόδα: Η Nike ανακάμπτει, το Selfridges σημειώνει απώλειες ξανά και πλέον θα αγοράζουμε απευθείας από το ChatGPT
