• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Επιστροφή σε θετικό έδαφος αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας – Άλμα 1,45% για Nasdaq

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Σε θετικό έδαφος αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας έκλεισαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στα νέα θετικά στοιχεία από τον μέτωπο του πληθωρισμού αλλά και στα αποτελέσματα των μεγάλων εταιρειών του λιανού εμπορίου.

    Πάντως, προς το τέλος της συνεδρίασης, οι αναφορές για χτύπημα από ρωσικούς πυραύλους στο έδαφος της Πολωνίας, μιας χώρας του NATO, προκάλεσαν ανησυχία στην αγορά, στέλνοντας μάλιστα προσωρινά τους δείκτες σε αρνητικό έδαφος. Το ζήτημα βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση, με την αγορά να παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.592,92 μονάδες με άνοδο 0,17%. Ο S&P 500, που νωρίτερα είχε καταφέρει να ξεπεράσει τις 4.000 μονάδες, έκλεισε τελικά στις 3.991,73 μονάδες με άνοδο 0,87%, ενώ ο Nasdaq, που βρέθηκε να κινείται με άνοδο άνω του 2%, έκλεισε τελικά στις 11.358,41 μονάδες με κέρδη 1,45%.

    Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, υποχώρησε έως το 3,757% κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Η αγορά βρήκε στήριγμα την Τρίτη από τα στοιχεία για τον Δείκτης Τιμών Παραγωγού Οκτωβρίου, ο οποίος  παρέμεινε σταθερός για τον μήνα στο 0,2%. Οι αναλυτές εκτιμούσαν πως θα παρουσίαζε άνοδο 0,5%. Σε ετήσια βάση κατέγραψε άνοδο 8%.

    Την ίδια στιγμή, η Fed της Νέας Υόρκης δημοσίευσε τον δείκτη Empire State Manufacturing Index για τον Νοέμβριο, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 4,5, υψηλότερα από το αναμενόμενο -5.

    Πάντως, ένας από τους κορυφαίους αναλυτές, ο Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan, έσπευσε να προειδοποιήσει για υψηλές πιθανότητες ύφεσης.  Ο Κολάνοβιτς, που καθ’ όλη τη διάρκεια του sell-off το πρώτο εξάμηνο του 2022, υποστήριζε ότι οι αγορές θα ανακάμψουν, πλέον μειώνει τη overweight θέση του, λόγω πιθανής ύφεσης. Στο μικροσκόπιο του αναλυτή είναι οι κινήσεις της Fed, με το σενάριο για τελικό επιτόκιο στο 5%, να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, σύμφωνα με τον ίδιο. Όπως αναφέρει σε σημείωμά του προς τους πελάτες του, αν και μακροπρόθεσμα παραμένει αισιόδοξος για τις μετοχές, προτείνει στους επενδυτές να κάνουν «ηρωική έξοδο», με όχημα το ράλι της περασμένης εβδομάδας.

    Από εκεί και πέρα, η αγορά είδε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των εταιρειών λιανικού εμπορίου για το τρίτο τρίμηνο. Η Walmart ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών τόσο για τα προσαρμοσμένα κέρδη όσο και στα έσοδα, ενώ αναπροσάρμοσε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους. H μετοχή της Walmart πραγματοποίησε μάλιστα την καλύτερη επίδοση μεταξύ των τίτλων του Dow Jones, κλείνοντας στο +6,54%.

    Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν και τα αποτελέσματα της Home Depot, με την μετοχή της να κλείνει στο +1,63%.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές του Dow Jones, ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι Nike (+2,22%) και Salesforce (+2,15%). Στον αντίποδα, μεγάλες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth Group (-2,09%), Travelers (-1,75%) και McDonald’s (-1,63%).



    ΣΧΟΛΙΑ