• Διεθνής πολιτική

    Θρίλερ με αναφορές για ρωσικούς πυραύλους που χτύπησαν την Πολωνία – Έκτακτη συνεδρίαση του NATO (UPD)

    • NewsRoom


    Χτύπημα από ρωσικούς πυραύλους, οι οποίοι πιθανότατα στόχευαν περιοχές της Ουκρανίας, φέρεται να δέχθηκε το έδαφος της Πολωνίας, σύμφωνα με αναφορές σε πολωνικά και διεθνή ΜΜΕ.  Σύμφωνα μάλιστα  με τα πολωνικά ΜΜΕ, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το χτύπημα, το οποίο έπληξε αγροτικές εγκαταστάσεις στο χωριό Πρζεβοντόφ.

    Εφόσον επαληθευτούν πλήρως οι πληροφορίες, θα πρόκειται για το πρώτο πλήγμα από τη Ρωσία κατά νατοϊκού έδαφος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

    Οι δύο πύραυλοι ενδέχεται, πάντως, να στόχευαν την πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας. Εικάζεται πως οι πύραυλοι θα μπορούσαν είτε να έχασαν τον στόχο τους είτε αναχαιτίστηκαν από την ουκρανική αεράμυνα, με αποτέλεσμα συντρίμμια τους να πέσουν στο έδαφος της Πολωνίας. Κατά τη διάρκεια της Τρίτης, η Ρωσία προχώρησε σε σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά κατοικημένων περιοχών της Ουκρανίας, σε αντίποινα για την ταπεινωτική της ήττα στην Χερσώνα, στοχεύοντας κυρίως κρίσιμα δίκτυα ενέργειας. Οι βομβαρδισμοί άφησαν χωρίς ρεύμα εκατομμύρια κατοίκους στην Ουκρανία, ενώ προκάλεσαν και σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Μολδαβία.

    Οι χώρες του ΝΑΤΟ έσπευσαν να δηλώσουν στο πλευρό της Πολωνίας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν, προς το παρόν, τα περιστατικά και την υπαιτιότητα της ρωσίας.

    Αρχικά, πάντως, το πρακτορείο Associated Press μετέδωσε πληροφορίες αξιωματούχου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος δεν κατονομάζεται, ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από ρωσικούς πυραύλους.

    Πηγή: The Guardian
    Πηγή: The Guardian

    Ωστόσο, στη συνέχεια, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επεσήμανε ότι είναι αβέβαιο το τι έχει συμβεί εν μέσω αναφορών σχετικά με τους αδέσποτους ρωσικούς πυραύλους που χτύπησαν την Πολωνία. Μάλιστα, με νεότερη ενημέρωση, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές. Σύμφωνα με το Reuters, και το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν μπόρεσε, επίσης, να επιβεβαιώσει ότι οι ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν στην Πολωνία και σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

    O εκπρόσωπος του Πενταγώνου Patrick Ryder,ανέφερε πως έχουν ενημερωθεί για τα δημοσιεύματα για τους δύο ρωσικούς πυραύλους. « Μπορώ να σας πω πως δεν έχουμε καμία πληροφορία τη δεδομένη στιγμή που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και εξετάζουμε το ζήτημα».

    Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της εκπροσώπου Τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Adrienne Watson.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής χαρακτήρισε, πάντως, ιδιαίτερα ανησυχητικές τις αναφορές για το ρωσικό πυροβολικό χτύπημα στην Πολωνία. Ο Vedant Patel, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να καταλάβουν περισσότερα σχετικά με την έκρηξη και να καθορίσουν τα επόμενα βήματα. Επίσης πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συζητούν με την Πολωνική κυβέρνηση και άλλους συμμάχους για τις αναφορές.

    Την ίδια ώρα, το NATO ανέφερε πως εξετάζει τις αναφορές και συνεργάζεται με τις Αρχές στην Πολωνία για το ζήτημα.

    Από την πλευρά της η Μόσχα έσπευσε να διαψεύσει τις αναφορές, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια.

    Στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι και ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα συγκάλεσαν εκτάκτως το Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αποκάλυψε τον λόγο της σύγκλησης, ζητώντας πάντως τα ΜΜΕ να μην δημοσιεύουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

    Έκτακτη σύγκληση των συμβουλίων ασφαλείας τους  συγκάλεσαν και άλλες χώρες της περιοχής όπως η Ουγγαρία ή η Λετονία.

    Έκτακτη Συνεδρίαση του ΝΑΤΟ την Τετάρτη

    Με την κρίση να κλιμακώνεται επικίνδυνα, η Πολωνία αποφάσισε να κρατήσει προς το παρόν χαμηλότερα τους τόνους.

    Η Βαρσοβία ζήτησε την επίκληση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει τη διαβούλευση των μελών σε περίπτωση απειλής σε ένα από αυτά.

    Παράλληλα έθεσε σε κατάσταση επιφυλακής τις ένοπλες δυνάμεις της.

    Η συνεδρίαση του ΝΑΤΟ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα. Η ανησυχία είναι μεγάλη, καθώς η Συμμαχία θα μπορούσε να προχωρήσει σε επίκληση του άρθρου 5, το οποίο θα σήμαινε μια συστράτευση του συνόλου των μελών του ΝΑΤΟ στο πλευρό της Πολωνίας.

    Προς το παρόν, πάντως, θα πρέπει να εξεταστούν οι ακριβές συνθήκες γύρω από το περιστατικό και να απαντηθεί το κρίσιμο ερώτημα αν οι πύραυλοι είχαν ή όχι προέλευση από τη Ρωσία.

    Τι ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες

    Οι πρώτες πληροφορίες από πολωνικές πηγές, ανέφεραν ότι «αδέσποτοι» ρωσικοί πύραυλοι ενδέχεται να έπληξαν μια πόλη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

    Τα πυρά στόχευσαν μεγάλο μέρος της Ουκρανίας την Τρίτη, φτάνοντας μέχρι το Λβιβ, το οποίο απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα. Πολωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη στο χωριό Przewodów, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

    Πολωνοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα αίτια της έκρηξης είναι μέχρι στιγμής άγνωστα, αλλά ο πολωνικός ραδιοφωνικός σταθμός ZET ανέφερε ότι δύο αδέσποτες ρουκέτες έπεσαν στην πόλη, προκαλώντας την έκρηξη.

    Πολωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη στο χωριό Przewodów, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

    Πολωνοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα αίτια της έκρηξης είναι μέχρι στιγμής άγνωστα.



    ΣΧΟΛΙΑ