• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Επιφυλακτικότητα και μεικτά πρόσημα πριν τις κρίσιμες ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό

    • NewsRoom
    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Επιφυλακτικά κινήθηκε τη Μεγάλη Τρίτη η Wall Street, με την αγορά να αναμένει με ενδιαφέρον τις αυριανές ανακοινώσεις για τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Μάρτιο στις ΗΠΑ, ο οποίος θα κρίνει και τη στάση της FED.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.684,79 μονάδες με άνοδο 0,29%, ο S&P 500 στις 4.108,94 μονάδες παραμένοντας αμετάβλητος ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,43% στις 12.031,88 μονάδες.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον μήνα Μάρτιο, που θα ανακοινωθεί τη Μεγάλη Τετάρτη, αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 5,2% από το 6% τον Φεβρουάριο. Ωστόσο το κρίσιμο μέγεθος θα είναι ο δομικός δείκτης τιμών, που αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,6%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg.

    Την ίδια μέρα αναμένεται και η δημοσιοποίηση των πρακτικών της FED από τη συνάντηση της επιτροπής FOMC του Μαρτίου, ενώ μια μέρα αργότερα αναμένονται τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού αλλά και για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας της προηγούμενης εβδομάδας. Τέλος, την Μεγάλη Παρασκευή αναμένονται και τα αποτελέσματα τριμήνου για μια σειρά από μεγάλες τράπεζες (JP Morgan Chase, Wells Fargo, Citigroup).

    Η Federal Reserve φαίνεται πως θα προχωρήσει σε μια ακόμα άνοδο κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της τον Μάιο, μετά και τα  στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας για την πορεία της απασχόλησης.  Σε ομιλία του, πάντως, τη Δευτέρα ο πρόεδρος της New York Fed, εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος για τις αντοχές του τραπεζικού κλάδου, τονίζοντας πως  δεν υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια για μια πιστωτική κρίση. «Δεν έχουμε δει ξεκάθαρα σημάδια ακόμα ότι οι πιστωτικές συνθήκες επιδεινώνονται. Υπήρξαν περίοδοι στο παρελθόν που οι τράπεζες περιόρισαν [τον δανεισμό] και αυτό επηρέασε τις δαπάνες και την απασχόληση. Η Fed δεν γνωρίζει αν αυτό θα συμβεί ή πόσο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα στοιχεία», ανέφερε.

    Σε επίπεδο μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο από τους τίτλους του Dow Jones, σημείωσαν οι Caterpillar (2,35%), 3M (1,75%), Nike (1,14%) και UnitedHealth (1,12%), ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι τεχνολογικές Microsoft (-2,27%), Cisco (-1,38%) και Salesforce (-1,36%).



    ΣΧΟΛΙΑ