• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Έκτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης για S&P 500 στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με ήπιες απώλειες για τους βασικούς δείκτες της Wall Street έκλεισε η Τετάρτη, με την αγορά να έχει την προσοχή της στα εταιρικά αποτελέσματα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα πρακτικά της FED.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 29.210,85 μονάδες με απώλειες -0,10%, ο  S&P 500  στις 3.577,03 μονάδες με πτώση -0,33%,  ενώ ο Nasdaq στις 10.417,10 μονάδες με απώλειες -0,09%. Αυτή ήταν η 6η συνεχόμενη ημέρα πτώσης για τον S&P 500 και τον Nasdaq. Μάλιστα ο S&P έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2020.

    Η αγορά προσπάθησε ανεπιτυχώς, για δεύτερη ημέρα, να επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος, ωστόσο η δημοσιοποίηση των πρακτικών της FED άλλαξε ξανά το κλίμα.  Τα πρακτικά έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα αναμένει να διατηρήσει αυξημένα επιτόκια και να τα διατηρήσει υψηλά έως ότου ο πληθωρισμός δείξει σημάδια χαλάρωσης.

    Πάντως, σύμφωνα με τα πρακτικά, πολλοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην συνεδρίαση της FOMC τον Σεπτέμβριο, σημείωσαν ότι, «ιδιαίτερα στο τρέχον εξαιρετικά αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, θα ήταν σημαντικό να βαθμονομηθεί ο ρυθμός περαιτέρω σύσφιξης της πολιτικής με στόχο τον μετριασμό του κινδύνου σημαντικών αρνητικών επιπτώσεων στις οικονομικές προοπτικές». Μια δήλωση που έδωσε μια νότα αισιοδοξίας στην αγορά.

    Νωρίτερα, η αγορά είδε τον δείκτη τιμών παραγωγού Σεπτεμβρίου να κλείνει σε υψηλότερο από το αναμενόμενο επίπεδο, σημειώνοντας άνοδο 0,4%. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,2%.

    Ο αριθμός PPI είναι ένας από τους μετρητές πληθωρισμού που παρακολουθούν οι επενδυτές. Ακόμα πιο σημαντικά, πάντως, αναμένονται τα αυριανά στοιχεία για τον Δείκτη τιμών Καταναλωτή Σεπτεμβρίου.

    Εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός, η κεντρική τράπεζα είναι πιο πιθανό να συνεχίσει την επιθετική πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων για να τον επαναφέρει σε έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ενδεχομένως να παραμείνουν υψηλά για περισσότερο διάστημα από ό,τι αναμένουν οι αγορές, επιβαρύνοντας τις μετοχές.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η JPMorgan (1,62%), η οποία αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο. Ακολούθησαν οι μετοχές των Coca-Cola με άνοδο 1,21% και η Intel με κέρδη 1,16%.

    Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μετοχών του δείκτη σημείωσαν οι Walgreens (2,05%), Walmart (-1,13%) και Boeing (-0,87%).



    ΣΧΟΛΙΑ