ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με τις τραπεζικές μετοχές να κρατούν σε αρνητικό έδαφος τον Dow Jones ενώ τις τεχνολογικές να δίνουν στήριγμα στον Nasdaq, παρά την βουτιά της Intel.
Ειδικότερα, o Dow Jones έκλεισε στις 49.098,71 μονάδες με απώλειες -0,58%, ο S&P 500 στις 6.915,61 μονάδες σχεδόν αμετάβλητος με οριακή άνοδο 0,03%, ενώ στο +0,28% έκλεισε ο Nasdaq, στις 23.501,24 μονάδες.
Οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις υστέρησαν για πρώτη φορά έναντι της ευρύτερης αγοράς, ενώ οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων ήταν περιορισμένες. Μετά από 14 συνεδριάσεις ο Russell 2000 υποαπόδοσε σε σχέση με τον S&P 500, κλείνοντας με απώλειες 1,86% στις 2.668,10 μονάδες.
Η Wall Street ολοκλήρωσε μια νευρική εβδομάδα, με τους επενδυτές αν αξιολογούν τις κινήσεις των τελευταίων συνεδριάσεων ενόψει και της επικείμενης απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αλλά και της έναρξης των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων τριμήνου από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες τις επόμενες ημέρες.
Ο S&P 500 σημείωσε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απώλειες, με συνολική πτώση -0,35%. Αυτή ήταν η πρώτη διπλή εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούνιο, παρά την στήριξη που έδωσαν τα θετικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ο Dow Jones έκλεισε την εβδομάδα με συνολικές απώλειες -0,53% ενώ ο Nasdaq με οριακή πτώση -0,06%
Οι μετοχές κινήθηκαν χωρίς σαφή κατεύθυνση, με τις απώλειες της Intel, που κατέρρευσε κατά 17% λόγω απογοητευτικών προοπτικών για τα επόμενα τρίμηνα, να αντισταθμίζονται εν μέρει από την άνοδο της Nvidia (+1,54%), καθώς η Κίνα επέτρεψε στις εταιρείες τεχνολογίας να προετοιμάσουν παραγγελίες για AI chips.
Με τις πληθωριστικές πιέσεις να επιμένουν αλλά την αγορά εργασίας να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, η Fed αναμένεται ευρέως να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, με τις πρώτες μειώσεις να τοποθετούνται χρονικά στο καλοκαίρι. Το δολάριο κατέγραψε τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Μάιο, ενώ το γεν ενισχύθηκε έντονα λόγω φημών περί πιθανής παρέμβασης της Ιαπωνίας.
Οι διεθνείς αγορές επηρεάστηκαν έντονα από τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς οι απειλές του Προέδρου Τραμπ για επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκές χώρες, με αφορμή το ζήτημα της Γροιλανδίας, προκάλεσαν αναταράξεις, πριν τελικά η ρητορική μετριαστεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την αναστολή αντιποίνων σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 93 δισ. ευρώ για ακόμη έξι μήνες. Παρά τον πολιτικό θόρυβο, αναλυτές επισημαίνουν ότι η αμερικανική αγορά παραμένει κοντά σε ιστορικά υψηλά, στηριζόμενη σε μακροπρόθεσμα θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η απορρύθμιση.
Παρά τις εκροές σχεδόν 17 δισ. δολαρίων από αμερικανικές μετοχές, οι ιδιώτες επενδυτές συνέχισαν να «αγοράζουν στη βουτιά», ενισχύοντας την αγορά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διόρθωσης. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι τέτοιες βραχύβιες πωλήσεις λόγω άγχους δεν συνοδεύονται από επιδείνωση των τεχνικών δεικτών. Καθώς η περίοδος αποτελεσμάτων επιταχύνεται, οι υψηλές αποτιμήσεις αφήνουν περιορισμένα περιθώρια για απογοητεύσεις, καθιστώντας την ανθεκτικότητα των κερδών και τη σταθερότητα των επιτοκίων κρίσιμους παράγοντες για τη συνέχεια των αγορών.
Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Microsoft (3,28%), Amazon (2,06%), NVIDIA (1,54%), Coca-Cola (1,41%), 3M (1,28%) και McDonald’s (1,05%).
Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Goldman Sachs (-3,75%), Caterpillar (-3,36%), Walt Disney (-1,97%), JPMorgan (-1,95%) και American Express (-1,72%).
Διαβάστε επίσης
Πετρέλαιο: Ιράν και κύμα ψύχους στις ΗΠΑ έστειλαν τις τιμές στο +3%
Reuters: Το Μεξικό σκέφτεται να «κόψει» το πετρέλαιο στην Κούβα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Bvlgari Icons: Οι μικρές τσάντες και οι μεγάλες ιδέες της Μαίρης Κατράντζου
- «Αγγίζει» το 1 δισ. ευρώ η δημοσιονομική «βόμβα Μαντωνανάκη»
- NBA Europe: Τι σημαίνουν για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό οι τελευταίες εξελίξεις
- Χρηματιστήριο: Οι «χρυσές» εφεδρείες της αγοράς, ο πωλητής στην Τράπεζα Κύπρου και το ράλι σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ, Motor Oil, Άβαξ