• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Χάλασε στο τέλος την προσπάθεια ανάκαμψης ο Dow Jones – Στο -1,7% έκλεισε ο Nasdaq

    • NewsRoom
    χρηματιστής της wall street


    Στα τελευταία λεπτά η Wall Street κατάφερε να χαλάσει την προσπάθειά της να περιορίσει τις πιέσεις, μετά τις βαριές απώλειες της Τετάρτης, με την αγορά να επεκτείνει το αρνητικό της σερί για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

    Ο Dow Jones, ο οποίος είχε καταφέρει να περάσει σε θετικό έδαφος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έκλεισε τελικά στις 32.001,25 μονάδες με απώλειες  -0,46%, ο S&P 500 στις 3.719,89 μονάδες με πτώση -1,06%, κοντά σε χαμηλά 2 εβδομάδων, ενώ ο Nasdaq στις 10.342,94 μονάδες υποχωρώντας κατά -1,73%.

    Η απόδοση του 10ετους ομολόγου κινήθηκε νωρίτερα κοντά στο 4,2% για να περιοριστεί αργότερα στο 4,14%, ενώ αυτή του 2ετούς αμερικανικού κρατικού τίτλου κινείται στο 4,71%.

    Η αγορά των ΗΠΑ επιχειρεί να αξιολογήσει καλύτερα τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της FED, οι οποίες ήρθαν αμέσως μετά την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, οδηγώντας τα στο εύρος του 3,75% με 4%. Ο Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε πως η FED θα συνεχίσει για πολύ ακόμα να αυξάνει τα βασικά της επιτόκια προκειμένου να μπορέσει να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό, δηλώνοντας μάλιστα πως το τελικό εύρος που αυτά θα διαμορφωθούν θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που εκτιμούσε μέχρι χθες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και η αγορά.

    Οι επενδυτές είδαν επίσης την Πέμπτη την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρά σε νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να «σώσει» τη στερλίνα, καθώς παραδέχθηκες πως η Βρετανία βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Μάλιστα η κεντρική τράπεζα εκτίμησε ότι η ύφεση μπορεί να κρατήσει δυνητικά ακόμα και δύο χρόνια, περίοδος μεγαλύτερη της οικονομικής κρίσης 2008-2009.

    Πίσω στις ΗΠΑ και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν στις 217.000 την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από την πανδημία, επιβεβαιώνοντας την παρατήρηση του Πάουελ πως η αγορά εργασίας παραμένει «ιδιαίτερα σφιχτή».

    Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 11,6% τον Σεπτέμβριο, στα 73,3 δισ. δολάρια από το πτωτικά αναθεωρημένο μέγεθος των 65,7 δισ. δολαρίων τον προηγούμενο μήνα.

    Στο μέτωπο των εταιρικών κερδών, η  Qualcomm (-7,66%), η Roku (-4,57%) και η Fortinet (-13.71%) είδαν τις μετοχές τους να σημειώνουν ισχυρές απώλειες μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν. Ισχυρές απώλειες 8,38% σημείωσε και η μετοχή της Kellogg, παρά τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου και την ανοδική  καθοδήγηση.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, για δεύτερη ημέρα τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Boeing (6,34%), ενώ ακολούθησαν οι μετοχές των Caterpillar (2,20%) και Honeywell International (1,96%). Ωστόσο τελικά αυτό που βάρυνε τον δείκτη ήταν η πτώση -4,24% της Apple, την ώρα που η Visa υποχωρούσε κατά 3,09%. Οι Salesforce, Home Depot, Walt Disney, Microsoft  και American Express έκλεισαν επίσης με απώλειες άνω του 2%.



    ΣΧΟΛΙΑ