• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Προβληματισμός για τη FED – Βαρίδι η Boeing, «πάρτι» για AMD και Nvidia

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με απώλειες αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, με τους επενδυτές να επιστρέφουν από την αργία της Δευτέρας (για την επέτειο από τη γέννηση του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ).

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν την Τρίτη οι δηλώσεις του Christofer Waller της FED, ο οποίος απογοήτευσε τους επενδυτές με τα όσα ανέφερε γύρω από τις μειώσεις επιτοκίων από τη κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, οδηγώντας ταυτόχρονα σε άνοδο τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

    Ο Waller δήλωσε πως η FED δεν έχει κανένα λόγο να βιαστεί να προχωρήσει στις μειώσεις επιτοκίων, αλλά και ούτε αυτές να είναι τόσο δραστικές όσο είχαν συμβεί στο παρελθόν. Δήλωσε αντίθετα πως η στάση της Κεντρικής Τράπεζας θα γίνει με μεθοδικό και προσεκτικό τρόπο, στην ώρα που πρέπει.

    Οι δηλώσεις του Waller προκάλεσαν την άνοδο της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σχεδόν κατά 12 μονάδες βάσης, στο 4,068%

    Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε στις 37.361,12 μονάδες με απώλειες -0,62%, ο S&P 500 υποχώρησε στις 4.765,98 μονάδες με πτώση -0,37% ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 14.944,35 μονάδες με απώλειες -0,19%

    Πέρα από τις δηλώσεις του Waller, η αγορά ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το νέο μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων από μεγάλες τράπεζες της χώρας. Η Goldman Sachs
    ανέφερε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη και έσοδα για το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ενώ η Morgan Stanley σημείωσε πτώση εσόδων στο δικό της τέταρτο τρίμηνο. Οι μετοχές της Goldman Sachs σημείωσαν άνοδο 0,71%, ενώ η Morgan Stanley υποχώρησε κατά 4,16%.

    Περίπου 30 εταιρείες του S&P 500 έχουν αναφέρει μέχρι σήμερα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου μέχρι στιγμής. Από αυτές, το 78% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες για κέρδη, σύμφωνα με το FactSet.

    Στα μάκρο της ημέρας, απογοήτευση στην αγορά προκάλεσε η μέτρηση του δείκτη μεταποίησης Empire States της FED Νέας Υόρκης, ο οποίος υποχώρησε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο φτάνοντας σε επίπεδα της περιόδου της πανδημίας. Από εκεί και πέρα, με ενδιαφέρον αναμένονται την Τετάρτη τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Δεκεμβρίου.

    Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

    Από τις μετοχές του Dow Jones μόλις 10 έκλεισαν σε ανοδικό έδαφος ενώ 20 υποχώρησαν. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Walt Disney (2,99%) και Verizon Communications (1,89%).

    Στον αντίποδα, βουτιά 7,9% σημείωσε η μετοχή της Boeing, μετά την υποβάθμισή της από τη Wells Fargo. Οι αναλυτές της τράπεζας φοβούνται πως ο έλεγχος στα αεροσκάφη 737 MAX 9,  μετά το ατύχημα στην πτήση της Alaska Airlines, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τις νέες παραδόσεις.

    Πέρα από τη Boeing, ισχυρές ήταν οι απώλειες και για τη Chevron, η οποία έκλεισε στο -2,43%.

    Η μετοχή της Apple έκλεισε στο -1,23% μετά την απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο της έφεσης που κατέθεσε κατά της απόφασης της αμερικανικής δικαιοσύνης για το App Store, στην διαμάχη της με την Epic Games.

    Από τις μετοχές εκτός του Dow Jones, άλμα 8,31% σημείωσε η AMD, μετά τα αισιόδοξα σχόλια αναλυτών σχετικά με τη ζήτηση ημιαγωγών. Στο +3,06% κινήθηκε η μετοχή της Nvidia, ενώ στο +2,69% αυτή της Micron Technology.

    Διαβάστε επίσης

    Απώλειες για χρυσό και πετρέλαιο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Christofer Waller της FED

    Boeing: Βουτιά 8% για τη μετοχή καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες γύρω από τα 737 Max 9

    Waller (FED) για μειώσεις επιτοκίων: Δεν βλέπω τον λόγο να κινηθούμε τόσο γρήγορα ή τόσο δραματικά



    ΣΧΟΛΙΑ