• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Απώλειες έφερε ο υψηλός πληθωρισμός – Πρώτη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο βλέπει τώρα η αγορά

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με απώλειες, αν και μακριά από τα χαμηλά της ημέρας, έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, στον απόηχο των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος για τρίτο συνεχόμενο μήνα επιταχύνθηκε.

    Ειδικότερα, ο  Dow Jones έκλεισε στις 38.461,51 μονάδες με απώλειες -1,09%, ο S&P 500 στις 5.160,64 μονάδες με πτώση -0,95% ενώ ο Nasdaq στις 16.170,36 μονάδες με απώλειες -0,84%. Ο δείκτης αναφοράς μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 σημείωσε πτώση 2,5%.

    Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, σημείο αναφοράς για τα στεγαστικά και άλλα δάνεια, εκτινάχθηκε πάνω από το 4,5% μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε σε σχεδόν 5%.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον μήνα Μάρτιο στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα μέσα στο 2024, καταγράφοντας άνοδο 3,5% σε ετήσια βάση, από 3,2% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κινήθηκε 0,4% υψηλότερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση και 3,5% σε ετήσια.

    Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κατέγραψε άνοδο 3,8% σε ετήσια βάση. Η άνοδος είναι ίση με αυτήν που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,4%.

    Τα στοιχεία προκάλεσαν προβληματισμό για τα περιθώρια τα οποία έχει η FED προκειμένου να ξεκινήσει τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής από τον Ιούνιο. Ανησυχίες που ενισχύθηκε και από τα πρακτικά της FED, τα οποία έδειξαν πως οι αξιωματούχοι της επιτροπής FOMC προβληματίζονται για την πορεία του πληθωρισμού στις αρχές του έτους, αν και παρέμειναν σταθεροί στις προβλέψεις τους για μειώσεις των επιτοκίων μέσα στο έτος.

    Πλέον, τα στοιχήματα για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων  από τον Ιούνιο υποχώρησαν στο 17%, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool . Οι έμποροι στοιχηματίζουν τώρα ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόλις 8 κινήθηκαν ανοδικά, με τα σημαντικότερα κέρδη να καταγράφει η Walmart (+1,39%). Από τις υπόλοιπες 22 μετοχές του δείκτη, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Home Depot (-3%), Intel (-2,95%), Goldman Sachs (-2,42%), Nike (-2,2%) και UnitedHealth Group (-2,10%).

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Επέστρεψε στα 90 δολάρια το Brent μετά τον θάνατο των παιδιών του ηγέτη της Χαμάς

    Ευρωαγορές: Αντιστάσεις απέναντι στη βουτιά της Wall Street μετά τα νέα για τον πληθωρισμό

    ΗΠΑ: Στο 3,5% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Στο κόκκινο η Wall Street



    ΣΧΟΛΙΑ