• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Απώλειες 1,5% για τον Nasdaq, ισχυρές πιέσεις σε Shopify, Coinbase και Walmart

    Wall Street: Με βουτιά ολοκλήρωσε τον χειρότερο μήνα από τον Μάρτιο του 2020 - Στο -1,59% έκλεισε ο Dow Jones


    Πτωτικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street λίγο μετά το άνοιγμα, με τους επενδυτές να υποδέχονται με φόβο και ανησυχία τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης ενώ παράλληλα στρέφουν την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και στις ανακοινώσεις της Fed την Τετάρτη.

    Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με τον Nasdaq να υποκύπτει στις πιέσεις και να κλείνει στις 11.782,67 μονάδες με πτώση -0,43%. Αντιθέτως ο Dow Jones έκλεισε στις 31.990,04 μονάδες με άνοδο 0,28%, ενώ ο S&P 500 στις 3.966,84 μονάδες, με κέρδη 0,13%.

    Σήμερα το κλίμα άλλαξε και όλοι οι μεγάλοι δείκτες δέχονται ισχυρές πιέσεις στο άνοιγμα καθώς η νέα έκθεση του ΔΝΤ, που υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, «τάραξε» τους επενδυτές και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο ταμπλό.

    Συγκεκριμένα το ΔΝΤ αναμένει τώρα ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί 3,2% φέτος, προτού επιβραδυνθεί περαιτέρω σε ρυθμό 2,9% το 2023. Οι αναθεωρήσεις σηματοδοτούν υποβάθμιση κατά 0,4% και 0,7% αντίστοιχα, από τις εκείνες του Απριλίου. ΗΠΑ, Κίνα, πληθωρισμός και πόλεμος στην Ουκρανία είναι οι βασικότεροι λόγοι που οδήγησαν το Ταμείο σε αυτή την υποβάθμιση το οποί τονίζει ότι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές μοιάζουν «ζοφερές και περισσότερο αβέβαιες».

    Όσον αφορά τον παγκόσμιο πληθωρισμό το ΔΝΤ  ανέφερε ότι προβλέπεται τώρα να φτάσει το 6,6% στις προηγμένες οικονομίες και το 9,5% στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες φέτος — μια ανοδική αναθεώρηση 0,9% και 0,8% αντίστοιχα.

    Ωστόσο οι υποβαθμίσεις του ΔΝΤ δεν είναι οι μόνες που οδηγούν προς τα κάτω την αγορά, καθώς μια αναθεώρηση του κολοσσού του λιανεμπορίου Walmart έφερε ξανά σε δύσκολη θέση τους επενδυτές. Η Walmart αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για τα κέρδη στο σύνολο του έτους, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις που έχει ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός. Πλέον η Walmart αναμένει τα κέρδη της να υποχωρήσουν κατά 8% με 9% στο δεύτερο τρίμηνο και κατά 11% με 13% στο σύνολο του έτους.

    Η μετοχή της Walmart σημειώνει πτώση 8,7% και μαζί της παρασύρει κι άλλους μεγάλους του κλάδου, όπως η Target που σημειώνει απώλειες 3,82%, η Kolh’s με απώλειες 6,6% αλλά και την Amazon που χάνει αυτή την ώρα πάνω από 3,5%. Επίσης η Amazon Prime προχώρησε σε αυξήσεις της συνδρομής σε Γαλλία, Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Ισπανία και Ιταλία.

    Η μετοχή της Shopify κατρακυλά 15,7% καθώς ανέφερε ότι θα απολύσει το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, η Coinbase πέφτει 15% μετά από δημοσίευμα του Bloomberg ότι αντιμετωπίζει έρευνα από τη SEC (Securities and Exchange Commission) για το αν προσέφερε μη εγγεγραμμένους τίτλους σε Αμερικανούς επενδυτές.

    Ισχυρές απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των «μεγάλων» της τεχνολογίας όπως οι Tesla (-2,13%), Apple (-1%), Microsoft (-2,25%), Meta (-1,8%) και Netflix (-1,8%).

    Στον αντίποδα, ισχυρά κέρδη 3,5% σημειώνει η μετοχή της General Electric, καθώς ανακοίνωσε ισχυρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα. Ομοίως και η Coca Cola αυξάνεται κατά 1,3%.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones κινείται στις 31.874 μονάδες με απώλειες 0,4%, ο S&P 500 χάνει 0,84% στις 3.932 μονάδες, ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στον Nasdaq διολισθαίνει στις 11.611 μονάδες με πτώση 1,47%.

    Από τις μετοχές του Dow την μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει 3M Company (+6,7%).

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΝΤ: Αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη – Στο 3,2% το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ