• Σχόλιο Αγοράς

    Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές μετά την ανακοίνωση του εμπορικού πλεονάσματος – Στο +0,86% ο Stoxx 600

    ευρωαγορές


    Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν σήμερα, Δευτέρα, οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες στον απόηχο του Ετήσιου Οικονομικού Συμποσίου στο Jackson Hole, που διοργάνωσε 24-26 Αυγούστου 2023 η Fed της πόλης τους Κάνσας.

    Την προηγούμενη εβδομάδα, οι αγορές κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα εν αναμονή της ομιλίας της Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ στο Jackson Hole.

    Ειδικότερα, η Λαγκάρντ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα θέσει το κόστος δανεισμού τόσο υψηλό όσο χρειάζεται και θα το αφήσει εκεί για όσο διάστημα χρειαστεί για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. Ωστόσο, η κορυφαία αξιωματούχος τήρησε σιγή ιχθύος για τις επόμενες κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας στην επερχόμενη συνεδρίασή της τον προσεχή Σεπτέμβριο.

    Παράλληλα, την Τετάρτη ξεκινά ένας νέος κύκλος ανακοινώσεων μακροοικονομικών στοιχείων σχετικά με την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, που θα ληφθούν υπόψη στην συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας στις 14 Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, την Τετάρτη μεταξύ άλλων θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπου προβλέπεται περαιτέρω υποχώρηση, ενώ η Πέμπτη θα είναι κρίσιμη, καθώς θα ανακοινωθούν οι Δείκτες τιμών καταναλωτή και το ποσοστό αναργίας για τον Αύγουστο.

    Την ίδια ώρα, αισιοδοξία προκαλεί στις αγορές η τελευταία ανακοίνωση της Eurostat για το εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 επέστρεψε σε εμπορικό πλεόνασμα 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, κυρίως λόγω της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας, έπειτα από έξι τρίμηνα κατά τα οποία είχε καταγραφεί έλλειμμα.

    Πώς κινήθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 455,29 μονάδες με ήπια άνοδο 0,86%. Από τις μετοχές του δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Samhaellsbyggnadsbolaget i Norden AB Series B (5,98%) και Teleperformance SE (5,10%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι THG PLC (-4,77%) και alstria office REIT-AG (-3,54%).

    Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 7.338,58 μονάδες με οριακή άνοδο 0,07%.

    Ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 15.792,61 μονάδες με ισχυρής άνοδο 1,03%.
    Ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στις 7.324,71 μονάδες με ισχυρή άνοδο 1,32%.

    Τέλος, όσον αφορά τους περιφερειακούς χρηματιστηριακούς δείκτες, ο ιταλίκός FTSE MIB έκλεισε στις 28.544,56 μονάδες με ισχυρή άνοδο 1,19% και ο ισπανικός IBEX 35 στις 9.490,10 μονάδες με ισχυρή άνοδο 1,62%.

    Διαβάστε επίσης:
    Eurostat: Σε εμπορικό πλεόνασμα, 1 δισεκ. ευρώ επέστρεψε η ΕΕ

    Ασπρόπυργος: Νεκρός 28χρονος μετά από πυροβολισμούς σε καταυλισμό

    Σύσκεψη την Τρίτη στο Μαξίμου για αποκατάσταση δασών σε Έβρο και Πάρνηθα



    ΣΧΟΛΙΑ