• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άνοιγμα σε θετικό έδαφος – Νέες προσδοκίες για «πάγωμα» των επιτοκίων της Fed

    Ο δρόμος της Wall Street στις ΗΠΑ


    Ανοδικά κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, μία ώρα μετά το άνοιγμα των αγορών, ωστόσο σε επίπεδο εβδομάδας οι δείκτες αναμένεται να κλείσουν με σημαντικές απώλειες.

    Τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα, που αποδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ είναι για μία ακόμα εβδομάδα ισχυρή, όπως και η επιβράδυνση της ανάπτυξης της οικονομίας στην Κίνα, δημιούργησαν για μία ακόμα εβδομάδα αναστάτωση στις αγορές. Και αυτό είναι απολύτως λογικό, καθώς όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην ημερομηνία αιχμής της επόμενης συνδερίασης της Fed στις 20-21 Σεπτεμβρίου, η αγωνία στον επενδυτικό κόσμο θα κορυφώνεται.

    Όσο μαίνεται η μάχη με τον πληθωρισμό, τόσο πιο αποφασισμένοι εμφανίζονται οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων με στόχο την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2%. Και όσο πιο ισχυρή εμφανίζεται η αγορά εργασίας, τόσο πιο κοντά βρίσκονται σε μία τέτοια απόφαση. Κοινώς τα καλά νέα ορισμένες φορές δεν είναι τόσο καλά όσο φαίνονται.

    Πάντως, όλα όσα γράφονται συνεχίζουν να παραμένουν υποθέσεις, μιας και κανένας αξιωματούχος δεν έχει διευκρινίσει αν η Fed θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της ή αν θα προχωρήσει σε «πάγωμα» για έναν τουλάχιστον μήνα και όπως δείχνουν τα δεδομένα, όλα θα παραμείνουν ρευστά μέχρι τελευταία στιγμή.

    Βέβαια, ήδη είναι ευρέως γνωστό ότι η πλειοψηφία των αξιωματούχων λέει «ναι» σε μία νέα αύξηση το 2023. Ωστόσο, το ηθικό των επενδυτών αναπτερώθηκε μετά τα σχόλια έξι αξιωματούχων της Fed, με τις προσδοκίες των πρώτων να αυξάνονται ότι η κεντρική τράπεζα τείνει προς την απόφαση να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκιά της, γεγονός που έδωσε ώθηση στις αγορές.

    Η αγορά πλέον θεωρεί πως στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου οι αξιωματούχοι της FED θα αποφασίσουν να παγώσουν ξανά τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδα. Ωστόσο, όλο και περισσότερη φαίνεται πλέον μια ακόμη αύξηση τον Νοέμβριο. Κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει από τη δημοσίευση των προοπτικών για την οικονομία, η οποία θα συνοδεύσει την ανακοίνωση της FED στην ερχόμενη συνεδρίαση της επιτροπής FOMC.

    Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες οι απώλειες της μετοχής της Apple λόγω Κίνας σε συνάρτηση με το ήδη «επιβαρυμένο» κλίμα, παρέσυραν τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε απώλειες. Η εικόνα αυτή ενδέχεται κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής να ανατραπρεί, καθώς η τιμή των μετοχών της Apple και της Nvidia, έχει αρχίσει να ανακάμπτει.

    Πώς κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες

    Ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται στις 34.586,89 μονάδες με ήπια άνοδο 0,25%.

    Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο κινούνται οι Microsoft Corp. (1,62%),  Amgen Inc. (1,48%) και Goldman Sachs Group Inc. (1,19%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι UnitedHealth Group Inc. (-0,54%), Verizon Communications Inc. (-1,66%) και Boeing Co. (-1,84%).

    Ο S&P 500 κινείται στις 4.469,73 μονάδες με ήπια άνοδο 0,42%.

    Από τους κλάδους του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο κινείται ο κλάδος του Real Estate (+0,71%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο κλάδος των Υπηρεσιών Επικοινωνίας και Τεχνολογίας της Πληροφορίας (-1,17%).

    Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο κινούνται οι Kroger Co. (4,61%), Valero Energy Corp. (4,08%) και Phillips 66 (3,70%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες κινούνται οι SolarEdge Technologies Inc. (-3,80%), Generac Holdings Inc. (-2,34%) και Steel Dynamics Inc. (-2,19%).

    Τέλος, ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται στις 13.829,29 μονάδες με ήπια άνοδο 0,59%.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Προτεραιότητα αυτές τις μέρες είναι η διάσωση των εγκλωβισμένων στις περιοχές της Θεσσαλίας

    Nomura: Πιθανότερη μόνο η αναβάθμιση των προοπτικών από την DBRS

    Hellenic Train: Υποκατάσταση δρομολογίων με λεωφορεία στη Γραμμή Λάρισα – Βόλος – Λάρισα



    ΣΧΟΛΙΑ