• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άνοιγμα με αρνητικά πρόσημα – Παραμένει ισχυρή η αγορά εργασίας

    Ο δρόμος της Wall Street στις ΗΠΑ


    Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι δείκτες της Wall Street, μία ώρα μετά το άνοιγμα των αγορών, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία που μαρτυρούν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή προκάλεσαν νέα αναστάτωση στους επενδυτές.

    Στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, οι χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες. Ο Dow Jones έκλεισε στις 34.443,19 μονάδες με απώλειες -0,57%, ο S&P 500 στις 4.465,48 μονάδες με πτώση -0,70%, ενώ ο Nasdaq στις 13.872,47 μονάδες υποχωρώντας κατά -1,06%.

    Ωστόσο, νέες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας, πυροδοτώντας τα σενάρια ότι  η Fed ενδεχομένως να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά σε μία νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων.

     

    Πώς κινήθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες

    Ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται στις 34.394,30 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,14%.

    Από τις μετοχές του δείκτη με τη μεγαλύτερη άνοδο κινούνται οι Intel Corp. (2,73%), Johnson & Johnson (1,40%) και UnitedHealth Group Inc. (1,24%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες ακατγράφουν οι Dow Inc. (-1,73%), Nike Inc. Cl B (-2,17%) και Apple Inc. (-3,82%).

    Η κατάρρευση της τιμής της μετοχής της Apple, η οποία συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σχετίζεται με τις προσπάθειας της Κίνας να περιορίσει την εξάρτηση του αμερικανικού κολοσσού από τα κρατικά λογισμικά και τα κυκλώματα, κάτι που προκαλεί ανησυχία για τις πωλήσεις της στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.

    Ο S&P 500 κινείται στις 4.436,33 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,65%.

    Από τους κλάδους του δείκτη τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο κλάδος των υπηρεσιών Επικοινωνίας και Τεχνολογίας της Πληροφορίας (-1,18%), ενώ ο κλάδος τη Ενέργειας συνεχίζει για μία ακόμη ημέρα να καταγράφει ήπια άνοδο 0,14%.

    Σε επίπεδο μετοχών με τη μεγαλύτερη άνοδο κινούνται οι Centene Corp. (3,96%), WestRock Co. (3,59%), T-Mobile US Inc. (3,37%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες κινούνται οι Seagate Technology Holdings PLC (-8,66%), Rollins Inc. (-7,97%) και Insulet Corp. (-7,55%).

    Ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται στις 13.697,12 μονάδες με ισχυρές απώλειες -1,26%.

     

    Τα μακροοικονομικά δεδομένα της ημέρας

    Ισχυρή αποδεικνύεται για μία ακόμα εβδομάδα η αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ήρθαν νωρίτερα στη δημοσιότητα. Οι συνεχείς/μακροχρόνιες αιτήσεις ανεργίας για την εβδομάδα που μας πέρασε άγγιξαν τα 1,679 εκατομμύρια από τα 1,719 εκατομμύρια, ενώ η πρόβλεψη ήταν ότι θα αγγίξουν 1,715 εκατομμύρια.

    Όσον αφορά τις αρχικές αιτήσεις ανεργίας από τις 229 χιλιάδες ανήλθαν στις 216 χιλιάδες, φτάνοντας στο χαμηλότερό τους επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο. Να σημειωθεί ότι  οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ανέλθουν στις 234 χιλιάδες. Σε επίπεδο μήνα κατά μέσο όρο οι αιτήσεις ανεργίας από τις 237.750 χιλιάδες ανήλθαν στις 229.250 χιλιάδες.

    Υπενθυμίζουμε ότι το εμπορικό ισοζύγιο για τον μήνα Ιούλιο παρουσίασε έλλειμμα 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι των 63,70 δισ. που κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα, ανατρέποντας την πρόβλεψη των επενδυτών οι οποίοι θεωρούσαν ότι το έλλειμμα θα αγγίξει τα 68 δισ. δολάρια.

    Ταυτόχρονα, ο δείκτης PMI των υπηρεσιών για τον μήνα Αύγουστο υποχώρησε στις 50,5 από τις 52,3 μονάδες, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση στις 51 μονάδες, ενώ όπως έδειξε η έρευνα της ISM η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών επιταχύνθηκε τον Αύγουστο, με τον δείκτη να αγγίζει τις 54,5 μονάδες από τις 52,7 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας κέρδη για οκτώ συνεχόμενους μήνες.

    Όσο πιο ισχυρή εμφανίζεται η αμερικανική οικονομία και στην προκειμένη η αγορά εργασίας, τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed, με τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό να μαίνεται έως ότου υποχωρήσει στο 2%.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Βουτιά 2% και επιστροφή κάτω από τις 1250 μονάδες – Ισχυρές ξανά οι πιέσεις στις τράπεζες

    Αυξημένα έσοδα για την ΤΕΝ του Νίκου Τσάκου

    Ψηφιακές κάρτες ανεργίας: Αυτόματη ανανέωση στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Daniel



    ΣΧΟΛΙΑ