• Σχόλιο Αγοράς

    Wal Street: Οι μετοχές των εταιρειών ημιαγωγών έριξαν σε χαμηλό 2 ετών τον Nasdaq

    • NewsRoom
    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Με απώλειες άνοιξε η εβδομάδα για τις μετοχές της Wall Street, με την συνεδρίαση της Δευτέρας να βρίσκει στο κλείσιμό της τον Nasdaq σε νέο χαμηλό 2 ετών.

    Ειδικότερα, ο  Dow Jones έκλεισε στις 29.202,88 μονάδες με απώλειες 0,32%, ο S&P 500 στις 3.612,39 μονάδες με πτώση 0,75% ενώ ο Nasdaq στις 10.542,10 μονάδες υποχωρώντας κατά 1,04%.

    Η αγορά της Αμερικής περιμένει με αγωνία τα νέα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Σεπτέμβριο την Τετάρτη, κρατώντας «μικρό καλάθι» ως προς την υποχώρησή του, παρά τις απανωτές αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από τη FED. Μία μέρα νωρίτερα αναμένονται τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού Σεπτεμβρίου, όπου οι αναλυτές περιμένουν και εκεί μικρή υποχώρηση.

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου αναμένεται να κρίνουν την στάση που θα κρατήσει η FED στην επόμενή της συνεδρίαση. Την ίδια ώρα, πάντως, τα στοιχεία από την αγορά εργασίας, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, τα οποία έδειξαν μια απρόσμενα μεγαλύτερη υποχώρηση της ανεργίας, δίνουν περιθώριο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να συνεχίσει την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

    Η επιθετική κίνηση της FED έχει προκαλέσει ιδιαίτερο φόβο για τις επιπτώσεις της πάνω στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία. Μέσα στην εβδομάδα το ΔΝΤ αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ ήδη ο επικεφαλής της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, έσπευσε να προειδοποιήσει πως πλησιάζει ύφεση στις ΗΠΑ σε έξι με εννέα μήνες.

    Η αγορά έχει στραμμένη την προσοχή της στην κλιμάκωση της έντασης στο μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά και στις κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία ανακοίνωσε νέα μέτρα ώστε να προχωρήσει σε μία ομαλή λήξη των σχεδίων αγοράς ομολόγων, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη επιτυχία.

    Από την Τρίτη, εξάλλου, ξεκινά ένας νέος γύρος ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο. Οι μεγάλες τράπεζες (Citigroup, JPMorgan, Morgan Stanley, Wells Fargo) αναμένεται να ανακοινώνουν τα δικά τους αποτελέσματα την Παρασκευή. Μεταξύ άλλων εταιρειών που ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου αυτή την εβδομάδα είναι η PepsiCo, η BlackRock, η Delta Air Lines, η Wallgreen Boots Alliance και η UnitedHealth Group. Η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της JPMorgan, αλλά και των Apple, Microsoft και Tesla, όπως επίσης και των εταιρειών λιανικού εμπορίου, ιδιαίτερα αυτών της Walmart.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, η Walgreens Boots Alliance έκλεισε με τη μεγαλύτερη άνοδο, της τάξης του 4,33%, ενώ ακολούθησε η Merck & Co. στο +3,29% και η Boeing στο +1,63%. Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Salesforce κλείνοντας στο -3,09%, ενώ η Microsoft έκλεισε στο -2,13% και η Disney στο -2,06%.

    Από τις μετοχές του S&P 500, τις μεγαλύτερες πιέσεις δημιούργησε η πτώση της Wynn Resorts κατά 12,25% ενώ στο -7,55% έκλεισε η Las Vegas Sands. Στο -8,39% έκλεισε η Bio-Rad Laboratories, ενώ η
    Norwegian Cruise Line ακολούθησε με απώλειες -7,67%. Ισχυρές ήταν και οι απώλειες για την Ford Motor στο -6,89%.

    Βαριές για μια ακόμα ημέρα ήταν οι απώλειες για τις μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών, μετά τους νέους περιορισμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εξαγωγές Chips στην Κίνα. Η Nvidia υποχώρησε κατά -3,36%, η AMD κατά -1,08% ενώ η Micron Technology κατά -2,89%

    Tέλος, στο -7,28% έκλεισε η μετοχή της Rivian μετά την ανακοίνωση για μια μαζική απόσυρση οχημάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ