• Σχόλιο Αγοράς

    Βουτιά άνω του 2% για τις ευρωαγορές, στο χαμηλότερο σημείο από τις αρχές Μαρτίου ο Stoxx 600

    ευρωαγορές DAX


    Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς η ανησυχία γύρω από τις επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη των αυξήσεων των βασικών επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζει να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ακολουθήσει τις κινήσεις της FED και της Τράπεζας της Αγγλίας, αναμένεται πως θα προβεί σε κάποια σχετική απόφαση μέσα στο καλοκαίρι.

    Μάλιστα, το κλίμα αστάθειας επιβαρύνθηκε περισσότερο από το νέο αρνητικό άνοιγμα της Wall Street, η οποία ετοιμάζεται για μια ακόμα ημέρα ισχυρών απωλειών, με τον S&P 500 να υποχωρεί στο χαμηλότερο σημείο 52 εβδομάδων.

    Οι μετοχές των ταξιδιών και της τεχνολογίας οδήγησαν τις απώλειες, με πτώση 5,8% και 4,8% αντίστοιχα, καθώς όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια διαπραγματεύθηκαν σταθερά σε αρνητικό έδαφος.

    Την ίδια ώρα η Ευρώπη παρακολουθεί τις συζητήσεις γύρω από το ζήτημα του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει και ένα ενδεχόμενο εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία, καθώς συνεχίζονται οι αρνήσεις χωρών με μεγάλη εξάρτηση. Κάτι που οδήγησε σε αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου.

    Παράλληλα, οι επενδυτές άκουσαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην ομιλία του για την «Ημέρα της Νίκης» να προσπαθεί να δικαιολογεί την εισβολή στην Ουκρανία ισχυριζόμενος πως η Δύση «προετοιμαζόταν για την εισβολή στη γη μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας». Πάντως, οι μεγάλοι φόβοι για πιθανή κήρυξη πολέμου και αναφορές σε κάποιο πιθανό πυρηνικό πλήγμα αποφεύχθηκαν.

    Σε αυτό το κλίμα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στις 7.216,58 μονάδες με απώλειες -2,32%, ο DAX στη Φρανκφούρτη στις 13.380,67 μονάδες με πτώση -2,15% ενώ ο CAC 40  στο Παρίσι στις 6.086,02 μονάδες με απώλειες -2,75%.

    Στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε σε απώλειες 2,74% στις 22.832,56 μονάδες ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 ολοκλήρωσε στις 8.139,20 μονάδες με απώλειες -2,20%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 417,46 μονάδες με βουτιά -2,90%, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Μαρτίου.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Αναστέλλει για ένα χρόνο τους δασμούς στον ουκρανικό χάλυβα

    Yποχωρεί η τιμή του πετρελαίου λόγω Ε.Ε και βύθισης των μετοχών



    ΣΧΟΛΙΑ