• Σχόλιο Αγοράς

    Βελτίωση αποτιμήσεων λόγω κλεισίματος 9μήνου στο ταμπλό – Απώλειες 0,66% στην εβδομάδα – Δεν αλλάζει το ανοδικό σενάριο

    Wall Street


    Με κέρδη 0,48% έκλεισε την Παρασκευή ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στις 870,35 μονάδες και με τζίρο 64,1 εκατ. ευρώ, με 5 εκατ. ευρώ πακέτα.

    Αυτό όταν οι διεθνείς έκλεισαν για δεύτερη μέρα ανοδικά, ενώ και η Wall άνοιξε στο «συν», στις 26.932 μονάδες.

    Το γύρισμα της αγοράς επετεύχθη και πάλι στη διάρκεια των δημοπρασιών, παίρνοντας οι τράπεζες τη σκυτάλη της ανόδου.

    Η άποψη που υπάρχει στο Χ.Α. είναι ότι γίνονται «ωραιοποιήσεις» και στρογγυλοποιήσεις αποτιμήσεων στα χαρτοφυλάκια των θεσμικών λόγω κλεισίματος 9μήνου την Δευτέρα.

    Σε εβδομαδιαία βάση, η αγορά τερμάτισε με απώλειες 0,66%, ενώ τα κέρδη από την αρχή του χρόνου πλησιάζουν το 42%.

    Σε καμία περίπτωση όμως, εδώ και τρεις εβδομάδες, δεν επιχειρείται η κίνηση που θα φέρει την ανατροπή και θα οδηγήσει την Λεωφόρο Αθηνών στο ορόσημο των 900 μονάδων, όπου εκεί προσδοκάται να στηθεί μία ισχυρή βάση που θα αιτιολογεί τις μεταρρυθμίσεις, την μείωση της φορολογίας, την αλλαγή φιλοσοφίας και το φιλοεπενδυτικό προφίλ που έχουν γίνει πράξη εδώ και δυόμιση μήνες που στο τιμόνι βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία.

    Μπορεί η Citigroup να άλλαξε χθες προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος, με ρυθμό άνω του 2%, το ελληνικό 10ετές ομόλογο να παραμένει χαμηλά στο 1,31% και οι εισηγμένες να δανείζονται με επιτόκιο πάνω από 50% πιο φθηνά σε σχέση με την μνημονιακή περίοδο, αλλά τα καυτά θέματα είναι εδώ κι απασχολούν εντόνως τους επενδυτές.

    Η κερδοφορία των εισηγμένων στο Χ.Α., όπως αναφέρουν οι αναλυτές από την επεξεργασία των μέχρι στιγμής δεδομένων, δείχνει ότι έχει πιάσει ταβάνι.

    Ο απόηχος από το κανόνι της Thomas Cook μπορεί να φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ξενοδοχεία και τράπεζες που έχουν έκθεση σχεδόν 11% σε σχέση με το σύνολο του δανειακού τους χαρτοφυλακίου. Η τρόικα εντοπίζει δημοσιονομικό κενό 800 εκατ. ευρώ από τις φοροελαφρύνσεις για τον προϋπολογισμό του 2020, η Ελλάδα περιμένει ακόμα την επενδυτική βαθμίδα για να μπει στο QE και η bad bank του ΤΧΣ βρίσκεται στον αέρα.

    «Τα τεχνικά δεδομένα του Γενικού Δείκτη δεν άλλαξαν ιδιαίτερα», σημειώνει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης, «καθώς η μεγάλη εικόνα δείχνει ανάλωση χρόνου χωρίς να απειλούνται ευαίσθητες ζώνες τιμών. Στην ευθεία των 850 μονάδων υπάρχει μια διακριτική αγοραστική αντίδραση που επαναφέρει το Γενικό Δείκτη σε επαφή με τα υψηλά του χωρίς να αλλάζει η βραχυπρόθεσμη δυναμική των κινητών μέσων που παραμένει ανοδική. Το ίδιο ισχύει και για τον MACD ο οποίος ωστόσο χρονικά έχει εξαντλήσει τα όρια ανοχής και στην επόμενη απόπειρα θα μεταβάλει την τάση του σε πτωτική. Οι ταλαντωτές παραμένουν σε ουδετερότητα διατηρώντας το σημαντικό δυνητικό ανοδικό περιθώριο σε ισχύ έχοντας μετριάσει εκ νέου την φορά κλίσης της καμπύλης τους. Συμπερασματικά δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα για να αναθεωρηθεί το ανοδικό σενάριο των νέων υψηλών, η κάμψη των τζίρων δεν έφερε και κάμψη τιμών και αυτό ερμηνεύεται ως μια ακόμα υπόσχεση ανοδικής αναμονής».

    Ως προς τα χαρτιά, η ΔΕΗ συνέχισε και την Παρασκευή, για τρίτη μέρα το ράλι της καταγράφοντας κέρδη 3,01%, με τις Φουρλής, Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 2%.

    Άνω του +1% κινήθηκαν οι Motor Oil, Λάμδα, Coca Cola, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank και Eurobank, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Cenergy, Aegean, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ.

    Στον αντίποδα, η Βιοχαλκο έχασε 5,28%, με τις ΟΠΑΠ, Titan και Μυτιληναίο να χάνουν 1,4% έκαστη.

    Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

    Η Βιοχάλκο εμφάνισε στο 6μηνο πωλήσεις σχεδόν αμετάβλητες στα 2,216 δισ. ευρώ, το αναπροσαρμοσμένο EBITDA στα 157 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 9% και τα κέρδη προ φόρων στα 17 εκατ. ευρώ από 46 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη στις 462 χιλ. ευρώ από 37,6 εκατ. ευρώ.

    Η προσωρινή απώλεια λοταρίας στις ΗΠΑ είχε σαν αποτέλεσμα η μετοχή της Ιντραλότ να υποχωρήσει 2,67%, στα 0,455 ευρώ με 890 χιλιάδες τεμάχια όγκο.

    Ανοδική αντίδραση για την Lamda, 1,72%, στα 7,68 ευρώ και όγκο 76 χιλιάδων τεμαχίων.



    ΣΧΟΛΙΑ