• Σχόλιο Αγοράς

    Βαριές απώλειες στη Wall Street μετά το νέο άλμα των αποδόσεων των ομολόγων: Στο -3,5% έκλεισε ο Nasdaq

    • NewsRoom
    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Με βαριές απώλειες ολοκλήρωσαν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με αγωνία την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, στην χειρότερη ημέρα από τα μέσα Οκτωβρίου.

    Το 10ετές αμερικανικό ομόλογο  ξεπέρασε νωρίτερα σε απόδοση το επίπεδο του 1,6%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Φεβρουαρίου. Η απόδοσή του άγγιξε το 1,614%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Φεβρουαρίου του 2020, ενώ αυτή την ώρα κινείται στο 1,511%. Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου των ΗΠΑ έφτασε το 2,323%.

    Η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες έχει θορυβήσει την αγορά μετοχών, καθώς κάνει πλέον πιο ελκυστική για τους επενδυτές την αγορά ομολόγων. Κάτι που αναμένεται να έχει μεγαλύτερη επίπτωση στις τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες ήταν οι κερδισμένες από την εποχή των ιστορικά χαμηλών αποδόσεων.

    Η αγορά είχε καταφέρει να κινηθεί με ψυχραιμία τις δύο προηγούμενες ημέρες, καθώς ο Τζερόμ Πάουελ είχε φροντίσει με την παρουσία του στο Κογκρέσο να καθησυχάσει τους φόβους για την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και την πιθανή άνοδο του πληθωρισμού. Ο επικεφαλής της FED είχε αποδώσει την άνοδο των αποδόσεων στις προσδοκίες για την βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της αμερικανικής οικονομίας, τονίζοντας πως είμαστε μακριά από τους στόχους της ομοσπονδιακής τράπεζας για την ανεργία και τον πληθωρισμό. Ο Πάουελ ανέφερε πως η FED θα συνεχίσει την χαλαρή νομισματική της πολιτική, των μηδενικών επιτοκίων.

    Η αγορά πάντως αναμένει με προβληματισμό πλέον την επικείμενη ψήφιση του νέου πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από το Κογκρέσο τις επόμενες ημέρες, καθώς εκτιμά πως θα οδηγήσει σε ισχυρή ανάπτυξη, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις αποδόσεις των ομολόγων, ειδικά αν λάβουν υπόψιν όσα υποστήριξε ο Πάουελ.

    Τα θετικά νέα ήρθαν από την αγορά εργασίας, καθώς σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων έναρξης παροχής επιδόματος ανεργίας την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, υποχώρησε στις 730.000 σε προσαρμοσμένη βάση, (έως 20 Φεβρουαρίου). Οι αναλυτές ανέμεναν πως ο αριθμός θα έφτανε στις 845.000.

    Παράλληλα η αγορά παρακολούθησε με ενδιαφέρον την κίνηση της GameStop, η οποία μετά το χθεσινό +104% συνέχισε να κινείται σε θετικό έδαφος. Πάντως, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε να κινείται μέχρι και στο +80%, περιόρισε την άνοδό της προς το τέλος της συνεδρίασης, κλείνοντας στο +18,57%.

    Στα υπόλοιπα μάκρο, οι παραγγελίες στα αμερικανικά εργοστάσια για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 3,4%, κυρίως χάρη στην αύξηση των παραγγελιών για πολιτικά αεροσκάφη κατά 389,9%.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 31.402,01 μονάδες σημειώνοντας απώλειες -1,75%, ο S&P 500 υποχώρησε στις  3.829,34 μονάδες με πτώση 2,45%  και ο  Nasdaq στις 13.119,43 μονάδες με βουτιά -3,52%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones,  μόλις 3 έκλεισαν σε θετικό έδαφος (3M 0,64%, Johnson & Johnson 0,10%, Merck 0,07%). Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Boeing (-5,62%) ενώ ακολούθησαν αυτές των Intel (-4,42%) και Salesforce (-3,90%).



    ΣΧΟΛΙΑ