• Σχόλιο Αγοράς

    Βαρύ sell off στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης – Διακόπηκε λίγο πριν το τέλος η συνεδρίαση

    • NewsRoom


    Βαριές απώλειες κατέγραψε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με τις πωλήσεις πανικού να οδηγούν σε διακοπή της συνεδρίασης, κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά μέσα στο 2023.

    Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 σημείωσε βουτιά 5,19%, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Νοεμβρίου. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 16% από την στιγμή που σημείωσε ρεκόρ στις 3 Ιανουαρίου και είναι πλέον διεθνώς ο δείκτης με τις χειρότερες επιδόσεις  μέχρι στιγμής για τις πρώτες ημέρες του 2023, αναφέρει το Bloomberg.

    Οι μετοχές της Turkish Airlines (-4,50%) —της μετοχής με τις καλύτερες επιδόσεις του περασμένου έτους— καθώς και αυτής της Akbank (-5,46%) , σημειώνουν ισχυρές απώλειες από την αρχή του έτους,  της τάξης του 11% και 18% αντίστοιχα.

    Η νέα βουτιά ήρθε την ίδια ώρα που έγινε γνωστό πως μια νέα μήνυση κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου – σχετικά με έναν διαγωνισμό του 2015, όταν ήταν δήμαρχος Μπεϊλικντουζού -. Η είδηση έγινε γνωστή την ώρα της διακοπής της συνεδρίασης, λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς.

    «Οι τοπικοί επενδυτές που διαπραγματεύονται με πολύ υψηλές θέσεις μόχλευσης πωλούν με φόβο και πανικό», δήλωσε ο Haydar Acun της Marmara Capital . «Ακόμη και μια μικρή πώληση προκαλεί μεγάλο αντίκτυπο καθώς διαταράσσει την αγορά», πρόσθεσε.

    Ενώ οι τουρκικές μετοχές συνεχίζουν να προσελκύουν τους τοπικούς επενδυτές ως αντιστάθμισμα έναντι του υψηλού πληθωρισμού, το κέρδος σχεδόν 200% του περασμένου έτους τις καθιστά πιο εύθραυστες σε ένα ξεπούλημα, αναφέρει το Bloomberg.

    Η ρυθμιστική αρχή της αγοράς της χώρας δήλωσε αργά την Τρίτη ότι παρακολουθεί τις συναλλαγές στo Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης «σε πραγματικό χρόνο». Ανέφερε επίσης ότι θα επιβάλει ποινικές κυρώσεις σε όποιον κριθεί υπεύθυνος για οποιεσδήποτε ενέργειες που διαταράσσουν τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς.



    ΣΧΟΛΙΑ