• Σχόλιο Αγοράς

    Τράπεζες και «εισαγόμενες» προσδοκίες οδηγούν ανοδικά το Χρηματιστήριο

    • NewsRoom


    Ανοδικά, με κέρδη που λίγο μετά τις 11:00 αγγίζουν το 1,34%, ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας που ακολουθεί το ανοδικό ρεύμα των διεθνών αγορών, ελλείψει σημαντικών εγχώριων μακροοικονομικών και επιχειρηματικών ειδήσεων.

    Παρ’ όλα αυτά, παράγοντες της αγοράς βλέπουν ως πιθανότερο σενάριο για τη σημερινή συνεδρίαση τη συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα, αλλά και χαμηλή συναλλακτική κίνηση, καθώς ξεκινά για τα καλά η περίοδος της θερινής ραστώνης.

    Σε κάθε περίπτωση, μέχρι στιγμής το ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται να ακολουθεί το επίμονα αισιόδοξο -αν και εύθραυστο- κλίμα που επικρατεί διεθνώς, με όλους τους χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν προς το παρόν κέρδη, έστω και αν συνεχίζει να επικρατεί ανησυχία για τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του κορονοϊού. Και όλα αυτά την ώρα που η παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά παραμένει γύρω στο 40% πάνω από τα χαμηλά του Μαρτίου, εν μέσω μιας οικονομικής ανάκαμψης αμφίβολης διάρκειας και ισχύος.

    Είναι ενδεικτικό ότι η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι πλέον αναμένει ευρύτερη συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας φέτος, με τον ρυθμό ανάκαμψης στο τρίτο τρίμηνο να μην είναι τόσο ισχυρός όσο αναμενόταν.

    Οι προσδοκίες πάντως των επενδυτών παραμένουν υψηλές, καθώς επιμένουν να ποντάρουν στο θετικό σενάριο για την οικονομία. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα σήμερα στην Κίνα, όπου ο δείκτης Shanghai Composite Index έκανε άλμα 5,8% -το μεγαλύτερο από το 2015-, με το το πρωτοσέλιδο editorial των Securities Times να υπογραμμίζει σήμερα ότι το ζητούμενο μιας «υγιούς» ανοδικής αγοράς μετά την πανδημία είναι σήμερα σημαντικότερο για την οικονομία από ποτέ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα κινεζικά social media να πλημμυρίσουν αναζητήσεις σχετικά με το «άνοιγμα χρηματιστηριακού λογαριασμού»!

    Στα της εγχώριας αγοράς και πάλι, οι τράπεζες δίνουν σήμερα ισχυρό «παρών», με Εθνική, Eurobank και Alpha Bank να καταγράφουν κέρδη πάνω από 3% και την Πειραιώς να ακολουθεί.

    Κέρδη επίσης για Intralot, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, με το ομόλογο «γίγα» των 500 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ Τέρνα να κάνει σήμερα πρεμιέρα διαπραγμάτευσης, ανοδικά και οι Τιτάν, ΔΕΗ, Jumbo, χωρίς ουσιαστική μεταβολή ο ΟΤΕ, απώλειες για ΟΠΑΠ.



    ΣΧΟΛΙΑ