• Σχόλιο Αγοράς

    Στα ύψη το πετρέλαιο λόγω της αύξησης των αποθεμάτων των ΗΠΑ

    • NewsRoom


    Μετά από την υποχώρηση του δολαρίου και την αύξηση των αποθεμάτων του πετρελαίου των ΗΠΑ, το πετρέλαιο WTI εμφάνισε μεγάλη άνοδο , καθιστώντας το “μαύρο χρυσό” πιο προσιτό σε κατόχους άλλων νομισμάτων.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 2,59 δολάρια ή 3% για να διαμορφωθεί η τιμή στα 87,91 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου του πετρελαίου Brent σημείωσε άνοδο 2,30% για να διαμορφωθεί η τιμή στα 93,79 δολάρια το βαρέλι.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Το τελευταίο διάστημα η προσοχή των traders ήταν εστιασμένη στο outlook της προσφοράς του πετρελαίου και σε αυτό το πλαίσιο τα στοιχεία για τις εξαγωγές των ΗΠΑ και επίπεδα διύλισης έδωσαν σήμα εισόδου στους επενδυτές. Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν μεν κατά 2,6 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο όπως έδειξαν τα ίδια στοιχεία, οι εξαγωγές της χώρας ανήλθαν στο ιστορικό υψηλό των 5,1 εκατ. βαρελιών ημερησίως κάτι που οδήγησε το “ισοζύγιο” των ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας. “Συνολικά χάρη στην εξαγωγική αγορά πρόκειται για έκθεση που δίνει σήμα ανόδου, παρά την αύξηση των εμπορικών αποθεμάτων”, επισημαίνει ο John Kilduff της Again Capital στη Νέα Υόρκη.

    Επιπλέον, τα επίπεδα διύλισης παρέμειναν επίσης υψηλά, σχεδόν στο 89% της συνολικής παραγωγικής ικανότητας, που ξεπερνά το συνηθισμένο για αυτήν την εποχή του χρόνου. Όπως προαναφέρθηκε επίσης, η υποχώρηση σήμερα του δείκτη δολαρίου (έναντι ενός καλαθιού βασικών ισοτιμιών) κατά περίπου 0,9% σε χαμηλό τριών εβδομάδων, κατέστησε ουσιαστικά πιο “φθηνό” το πετρέλαιο για αγοραστές εκτός ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με αναλυτές η άνοδος των τιμών σήμερα θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη, ωστόσο οι επενδυτές διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με τις κινήσεις που θα κάνει ο πρόεδρος Μπάιντεν με τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών (για Βουλή και Κογκρέσο) στις 8 Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε χτες Τρίτη ότι ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης τους για να χειραγωγήσουν τις τιμές, την ώρα που ο σκοπός τους είναι να μετριάσουν τυχόν ελλείψεις στον εφοδιασμό.

     

    Διαβάστε επίσης

    Κέρδη σημείωσε ο χρυσός λόγω της πτώσης του δολαρίου

    Κέρδη στις ευρωαγορές λόγω Καναδά – Σε υψηλό πέντε εβδομάδων οι δείκτες

    Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 860 μον. με την ΜΟΗ στο +4%



    ΣΧΟΛΙΑ