• Σχόλιο Αγοράς

    Κέρδη στις ευρωαγορές λόγω Καναδά – Σε υψηλό πέντε εβδομάδων οι δείκτες

    • NewsRoom


    Κέρδη είδαν οι επενδυτές, με τους κύριους ευρωπαϊκούς δείκτες να διευρύνουν με την τιμή του και να φτάσουν σε υψηλό πέντε εβδομάδων .

    Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε στις 410,30 μονάδες με κέρδη 0,66%, λαμβάνοντας ώθηση από τις εταιρείες των εξορύξεων που σημείωσαν άλμα 2,8% ενώ ο κλάδος των τροφίμων & αναψυκτικών υποχώρησε κατά 0,6%.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Το κλίμα αντιστράφηκε σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παγκοσμίως, όταν στις 5 η ώρα Ελλάδος η κεντρική τράπεζα του Καναδά ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης και όχι 75 που προεξοφλούσαν οι αγορές.

    Η Bank of Canada ανέφερε ακόμα ότι πλησιάζει στο σημείο που θα τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της και προέβλεψε ότι η οικονομία της χώρας ενδεχομένως να εισέλθει σε ελαφριά ύφεση, καλλιεργώντας προσδοκίες στην επενδυτική κοινότητα ότι το δρόμο της θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως.

    Παράλληλα, το βλέμμα των επενδυτών στράφηκε στο πλήθος ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων που είχε η ημέρα, με τους τραπεζικούς κολοσσούς UBS, HSBC, Deutsche Bank, Barclays και Santander να ανακοινώνουν καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη, αν και ορισμένες προειδοποίησαν για το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον.

    Αναθεωρήθηκε και η ιταλική

    Από την πλευρά της η ιταλική UniCredit αναθεώρησε ανοδικά τον στόχο για την κερδοφορία της, οδηγώντας σε άλμα 4,3% τον τίτλο της. Αντίθετα, η ολλανδικές ASMI και Heineken κατέγραψαν ισχυρές απώλειες 7,8% και 5,5% αντίστοιχα, αφότου έχασαν τις εκτιμήσεις τις αγοράς στα μεγέθη τους. Κατά τα άλλα, οι επενδυτές ετοιμάζονται για ακόμα μία μεγάλη αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων αύριο από την ΕΚΤ, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη συνεχίζει να σημειώνει διαδοχικά ρεκόρ.

    Έτσι, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει αύριο αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, τη δεύτερη διαδοχική τέτοιου μεγέθους, οδηγώντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,5% – το υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί από τις αρχές του 2009. Σε δημοσκόπηση του Reuters οι αναλυτές περιμένουν οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ να συνεχιστούν μέχρι το 2,5% το 2023 για το επιτόκιο των καταθέσεων.

    Πώς κινήθηκαν οι δείκτες

    Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε με κέρδη 1,1% που τον έφεραν στις 13.195 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,4% ολοκληρώνοντας στις 6.276 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που βρέθηκε στις 7.056 μονάδες με +0,6%.

    Παρόμοια ήταν η εικόνα και στις ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 0,4% στις 22.389 μονάδες, όπως και ο IBEX 35 στην Ισπανία που ενισχύθηκε κατά 1% ολοκληρώνοντας στις 7.870 μονάδες.

     

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 860 μον. με την ΜΟΗ στο +4%

    Πιέσεις στη Wall Street από τις Big Tech μετοχές, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Microsoft και Google

    Αύξηση στις τιμές στόχους για τις τράπεζες από τη Eurobank Equities



    ΣΧΟΛΙΑ