• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Τι συμβαίνει και η ΔΕΗ είναι στο +6%

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ


    Mε τη ΔΕΗ στο +6,3% και τη μετοχή στα 8,37 ευρώ, διακινώντας περισσότερα από 380 χιλιάδες κομμάτια, η αγορά κρατιέται σε θετικό πρόσημο, στις 913 μονάδες και με άνοδο 0,80%.

    Το επενδυτικό της πρόγραμμα, της ΔΕΗ, ειδικά ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε μία συγκυρία που η Ευρώπη ψάχνει την απεξάρτησή της από το ρωσικό αέριο αποτελεί τον κινητήριο μοχλό ανόδου, υποστηρίζουν πηγές της αγοράς.

    Από την άλλη, η ΔΕΗ βρίσκεται σταθερά κάτω από τα 9 ευρώ που ήταν η τιμή της αύξησης κεφαλαίου.

    Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μετατόπιση κεφαλαίων σε μια σειρά από μετοχές. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΟΤΕ βρέθηκε σε υψηλά που είχε να δει από το 2008 και ο ΟΠΑΠ το 2012.

    Αντίστοιχη κίνηση παρατηρείται και στο Jumbo, αλλά και στις τράπεζες. Κι αυτά συμβαίνουν σε μία κρίσιμη συγκυρία για τις αγορές και το Χ.Α., με αιτία τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος ήρθε αμέσως μετά την πανδημία που στοίχισε και στοιχίζει στις οικονομίες.

    Την ίδια ώρα, Έλληνες αναλυτές δεν δείχνουν να ανησυχούν από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Γαλλία. Κι αυτό διότι το ποσοστό που έφερε ο Εμανουέλ Μακρόν, πάνω από 28% ξεπέρασε τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων και η διαφορά του από τη δεύτερη Λεπέν διαμορφώνεται στο 5%, αντί για οριακό προβάδισμα που έδιναν οι εκτιμήσεις.

    Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο αριστερός Μελανσόν προέτρεψε τους ψηφοφόρους του να μην στηρίξουν Λεπέν για κανένα λόγο.

    Κατά τα άλλα, οριακή είναι η αντίδραση στις τράπεζες στο Χ.Α. με την Eurobank όμως, να διαφοροποιείται στο +2,38%, ενώ η ΕΤΕ που έχει μπροστά της τον MSCI ενισχύεται στα 3,61 ευρώ, η Alpha στο 1,12, ενώ απώλειες καταγράφει η Πειραιώς.

    Κέρδη πάνω από 2% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ πάνω από 1,3% διαμορφώνονται τα κέρδη αυτή την ώρα σε ΕΛΠΕ και Μότορ Όιλ. Αντίδραση πάνω από 3% και στον ΟΛΠ που δεν έχει συνηθίσει την αγορά σε τέτοιες κινήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ