• Σχόλιο Αγοράς

    Ράλι στην Wall Street, κέρδη πάνω από 2% για Nasdaq

    Wall Street


    Μικρό ράλι πραγματοποιούν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στο άνοιγμα της Παρασκευής, οδεύοντας ολοταχώς για την πρώτη εβδομάδα κερδών μετά από τρεις σερί πτωτικές, με την αντίδραση της αγοράς να συνεχίζεται παρά την έντονη ανησυχία για μια πιθανή ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στο 2022.

    Χθες Πέμπτη, οι βασικοί δείκτες τελείωσαν με άνοδο την συνεδρίαση μετά τις μικρές απώλειες της Τετάρτης. Συγκεκριμένα ο Dow Jones έκλεισε στις 30.677,36 μονάδες με άνοδο 0,64%, ο S&P 500 στις 3.795,73 μονάδες με κέρδη 0,95% ενώ ο Nasdaq στις 11.232,19 μονάδες με άνοδο 1,62%. H άνοδος στηρίχθηκε στην υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων, με αυτή του 10ετούς αμερικανικού treasury να πλησιάζει το 3,09%.

    Οι επενδυτές ανησυχούν για μια ύφεση στο μέλλον, καθώς αρκετοί οικονομολόγοι της Wall Street αυξάνουν τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο κάποια στιγμή τους επόμενους 12 μήνες. Με την αγορά κατοικιών να παρουσιάζει σημάδια «ψύξης», τα νέα στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών για τον Μάιο ήταν απροσδόκητα ισχυρά, αυξάνοντας κατά 696.000 σε ετήσια βάση.

    Χθες ο επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας κατάθεσής του στο Κογκρέσο, τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος του ίδιου και των συναδέλφων του στη κεντρική τράπεζα είναι η μείωση του πληθωρισμού και η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών. «Πρέπει πραγματικά να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών» τόνισε ο Πάουελ λέγοντας ότι «έχουμε μια αγορά εργασίας που είναι κάπως μη βιώσιμη και βρισκόμαστε πολύ μακριά από τον στόχο μας για τον πληθωρισμό», είπε ο Πάουελ στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής την Πέμπτη.

    Ο Τζερόμ Πάουελ τόνισε ότι η Fed εξακολουθεί να ελπίζει πως θα επιτύχει μια ήπια προσγείωση της οικονομίας, αναγνωρίζοντας πάντως ότι αυτό είναι πλέον δύσκολο. «Αυτό έχει καταστεί πολύ πιο δύσκολο με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών και ιδιαίτερα με τον πόλεμο που ανεβάζει τις τιμές του φυσικού αερίου», είπε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, επισημαίνοντας πάντως ότι στην Fed δεν πιστεύουμε ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη. Υποστήριξε ακόμα ότι είναι εφικτό να μειωθεί ο πληθωρισμός χωρίς αυτό να επιφέρει πλήγμα στην αγορά εργασίας και ότι ο στόχος της τράπεζας είναι περιοριστεί η ζήτηση και όχι να προκαλέσει ανεργία.

    Στο κλίμα αυτό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 1,82% στις 31.234 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 2,1% στις 3.875 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά Nasdaq πραγματοποιεί το μεγαλύτερο ράλι σημειώνοντας άνοδο 2,4% στις 11.503 μονάδες.

    Η μετοχή της Tesla προσθέτει πάνω από 3%, των NVIDIA και Boeing κινούνται ανοδικά σχεδόν κατά 4,5% ενώ της Netflix ξεπερνά το 3,5%.  Ισχυρή άνοδο άνω του 5% σημειώνει η μετοχή των Μeta και AMD καθώς και της Salesforce.

    Πάουελ: Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών – Δεν πιστεύουμε ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη



    ΣΧΟΛΙΑ