• Σχόλιο Αγοράς

    Ραγδαία αποκλιμάκωση για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Πτώση 1,8% για το πετρέλαιο Brent

    • NewsRoom
    φυσικό αέριο


    Ισχυρή αποκλιμάκωση καταγράφουν την Παρασκευή οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ πτωτικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου.

    Η ήπια προσέγγιση της ΕΕ ως προς τον ρωσικό ενεργειακό τομέα στις κυρώσεις της κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, καθώς και οι ενδείξεις για μια έναρξη συνομιλιών σε υψηλό επίπεδο για μεταξύ των δύο κρατών για την παύση των εχθροπραξιών αποσυμπιέζουν τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

    Μάλιστα η ΕΕ αρνήθηκε να αποκλείσει τη Ρωσία από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών Swift, κυρίως εξαιτίας του φόβου πολλών ευρωπαϊκών χωρών για την ενεργειακή τους τροφοδοσία. Χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ουγγαρία, διατύπωσαν επιφυλάξεις, φοβούμενες τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης στις εξαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου.

    «Ο αποκλεισμός από το Swift θα είχε τεράστιες επιπτώσεις (…) για τις γερμανικές επιχειρήσεις στις σχέσεις τους με την Ρωσία, αλλά επίσης και στην διευθέτηση των πληρωμών για την προμήθεια ενέργειας», δικαιολογήθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστράιτ.

    Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν εξέφρασε ικανοποίηση που οι κυρώσεις που αποφασίσθηκαν χθες «δεν επεκτείνονται στην ενέργεια», πράγμα που αποτελεί εγγύηση «για την τροφοδοσία σε ενέργεια της Ουγγαρίας και άλλων χωρών μελών της ΕΕ».

    Έτσι, το ολλανδικό συμβόλαιο, το οποίο είχε ανέβει την Πέμπτη έως τα 130 ευρώ η μεταβατώρα, υποχωρεί τώρα με πτώση 30% στα 95 δολάρια η μεγαβατώρα.

    Πτώση και για το πετρέλαιο

    Την ίδια ώρα, αποκλιμάκωση καταγράφουν και οι τιμές των συμβολαίων πετρελαίου, τα οποία την Πέμπτη είχαν βρεθεί ενδοσυνεδριακά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, αν και έκλεισαν τελικά κάτω από αυτό το όριο.

    Το συμβόλαιο Απριλίου του WTI υποχωρεί στα  91,89 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας πτώση σχεδόν 1%, ενώ το Brent Απριλίου υποχωρεί στα 97,30 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 1,8%.

     



    ΣΧΟΛΙΑ