ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ισχυρή αποκλιμάκωση καταγράφουν την Παρασκευή οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ πτωτικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου.
Η ήπια προσέγγιση της ΕΕ ως προς τον ρωσικό ενεργειακό τομέα στις κυρώσεις της κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, καθώς και οι ενδείξεις για μια έναρξη συνομιλιών σε υψηλό επίπεδο για μεταξύ των δύο κρατών για την παύση των εχθροπραξιών αποσυμπιέζουν τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Μάλιστα η ΕΕ αρνήθηκε να αποκλείσει τη Ρωσία από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών Swift, κυρίως εξαιτίας του φόβου πολλών ευρωπαϊκών χωρών για την ενεργειακή τους τροφοδοσία. Χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ουγγαρία, διατύπωσαν επιφυλάξεις, φοβούμενες τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης στις εξαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου.
«Ο αποκλεισμός από το Swift θα είχε τεράστιες επιπτώσεις (…) για τις γερμανικές επιχειρήσεις στις σχέσεις τους με την Ρωσία, αλλά επίσης και στην διευθέτηση των πληρωμών για την προμήθεια ενέργειας», δικαιολογήθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστράιτ.
Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν εξέφρασε ικανοποίηση που οι κυρώσεις που αποφασίσθηκαν χθες «δεν επεκτείνονται στην ενέργεια», πράγμα που αποτελεί εγγύηση «για την τροφοδοσία σε ενέργεια της Ουγγαρίας και άλλων χωρών μελών της ΕΕ».
Έτσι, το ολλανδικό συμβόλαιο, το οποίο είχε ανέβει την Πέμπτη έως τα 130 ευρώ η μεταβατώρα, υποχωρεί τώρα με πτώση 30% στα 95 δολάρια η μεγαβατώρα.
Πτώση και για το πετρέλαιο
Την ίδια ώρα, αποκλιμάκωση καταγράφουν και οι τιμές των συμβολαίων πετρελαίου, τα οποία την Πέμπτη είχαν βρεθεί ενδοσυνεδριακά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, αν και έκλεισαν τελικά κάτω από αυτό το όριο.
Το συμβόλαιο Απριλίου του WTI υποχωρεί στα 91,89 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας πτώση σχεδόν 1%, ενώ το Brent Απριλίου υποχωρεί στα 97,30 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 1,8%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΕ: Νέα ρεκόρ στην ανανεώσιμη παραγωγή ενέργειας – Η Ελλάδα στις χώρες με τις υψηλότερες επιδόσεις
- Τροχαίο στη Ρουμανία: Σήμερα οι κηδείες των πέντε θυμάτων – Θετικά νέα για τον 20χρονο που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στην Τιμισοάρα
- Ένα (τεράστιο) Μουντιάλ των καινοτομιών, της τεχνολογίας και… του Τραμπ
- ΗΠΑ: Σε μερικό shutdown μετά τον συμβιβασμό με τους Δημοκρατικούς – Διαφωνία για την ICE
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.