• Σχόλιο Αγοράς

    Σε χαμηλό σχεδόν δύο εβδομάδων το πετρέλαιο

    • NewsRoom


    Η αύξηση των αποθεμάτων του πετρελαίου και η άνοδος του δολαρίου ήταν οι λόγοι της υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου WTI σε χαμηλό δύο εβδομάδων.

    Το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Νοεμβρίου του πετρελαίου WTI έπεσε κατά 1 δολάριο ή 1,2% για να οριστεί στα 82,94 δολάρια το βαρέλι. Σε αυτό το σημείο να προστεθεί πως οι επενδυτές είχαν προετοιμαστεί για ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων της Fed όπως και έγινε.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα προετοιμάζονταν για άλλη μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση και σε πτώση της ζήτησης καυσίμων.

    Αυτό επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Τζερόμ Πάουελ, η Fed προχώρησε σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της επιτροπής FOMC. Η απόφαση, η οποία ήταν ομόφωνη, ανεβάζει το εύρος των επιτοκίων στο 3% έως 3,25%, το υψηλότερο επίπεδο  πριν από την οικονομική κρίση του 2008. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή του έτους, το επιτόκιο ήταν σχεδόν μηδενικό.

    Αυξάνεται η κινεζική ζήτηση πετρελαίου

    Τα σημάδια ανάκαμψης της κινεζικής ζήτησης, που επλήγησαν από τις διακοπές λειτουργίας του COVID-19, είχαν επίσης βοηθήσει στην άνοδο των τιμών νωρίτερα στη συνεδρίαση. Τουλάχιστον τρία κινεζικά κρατικά διυλιστήρια πετρελαίου και ένα ιδιόκτητο μέγα διυλιστήριο εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης των εργασιών έως και 10% τον Οκτώβριο από τον Σεπτέμβριο, ενόψει της ισχυρότερης ζήτησης και πιθανής αύξησης των εξαγωγών καυσίμων το τέταρτο τρίμηνο, ανέφεραν άτομα με γνώση του θέματος.

    Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι δεν περίμεναν μια σημαντική πρόοδο για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αυτής της εβδομάδας, μειώνοντας τις προοπτικές επιστροφής των ιρανικών βαρελιών στη διεθνή αγορά.

    Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας – υποχωρούν τώρα κατά 3,58 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ή περίπου το 3,5% της παγκόσμιας ζήτησης. Το έλλειμμα υπογραμμίζει την υποκείμενη στενότητα της προσφοράς στην αγορά.

    Διαβάστε επίσης

    Ήπια άνοδος του χρυσού με το βλέμμα στραμμένο στην Fed

    Ευρωαγορές: Θετικά τα πρόσημα εν αναμονή της απόφασης της Fed

    Fed: Επιθετική γι’ ακόμη μία φορά- Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης



    ΣΧΟΛΙΑ