• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Θετικά τα πρόσημα εν αναμονή της απόφασης της Fed

    • NewsRoom


    Αν και ο Τζερόμ Πάουελ ετοιμάζεται σε λίγη ώρα να κάνει την ανακοίνωση της τρίτης συνεχόμενης αύξησης των επιτοκίων, αλλά οι ευρωαγορές έκλεισαν με άνοδο την Τετάρτη. Ακόμη, οι δείκτες των χρηματιστηρίων έμειναν αμετάβλητοι και από το διάγγελμα του Βλάντιμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση.

    Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε 0,9% υψηλότερα, στις 407,05 μονάδες, σημειώνοντας ανάκαμψη αφού έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου νωρίτερα την ίδια μέρα, λίγο αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε επίσης τη Δύση για “πυρηνικό εκβιασμό” για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Η προσοχή των επενδυτών στράφηκε σταδιακά στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς η Fed φαίνεται έτοιμη να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης (bps) αργότερα μέσα στην ημέρα, συνεχίζοντας την επιθετική της μάχη ενάντια στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

    “Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει σε μερική κινητοποίηση ενώ κυματίζει το πυρηνικό του οπλοστάσιο είναι μια σοβαρή εξέλιξη, αλλά προς το παρόν οι αγορές είναι πολύ εστιασμένες σε αυτό που ελπίζουν να πει η Fed”, δήλωσε ο Chris Beauchamp, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών IG. Λίγοι επενδυτές αναμένουν από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα. “Η αύξηση των 75 bps πιθανολογείται σε αυτό το στάδιο, αλλά είναι ενδιαφέρον το ποιο θα είναι το τερματικό νούμερο;” δήλωσε ο Giles Coghlan, επικεφαλής αναλυτής αγοράς, HYCM. “Η αγορά θέλει να δει αν η Fed θα πει ότι βρισκόμαστε στην πραγματικότητα σε λίγο πιο βαλτωμένη κατάσταση από ό,τι πιστεύαμε, επομένως θα πρέπει να είμαστε πιο επιθετικοί από ό,τι περιμένατε”.

    Πώς κινήθηκαν οι δείκτες

    Στο ταμπλό ο γερμανικός DΑΧ κέρδισε 0,76% στις 12.767,15 μονάδες, ο βρετανικός FTSE100 έκλεισε στις 7.237,64, έχοντας καταγράψει κέρδη 0,63% και ο γαλλικός CAC40 κέρδισε 0,87% στις 6.031,33 μονάδες.

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 1,20% και ο ισπανικός IBEX έκλεισε με οριακές απώλειες 0,01%

    Οι μετοχές της ενέργειας σημείωσαν κέρδη 1,6% καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν μετά την είδηση ​​της κινητοποίησης. Τα κέρδη σε αμυντικές μετοχές πρόσφεραν επίσης υποστήριξη, με τις Rheinmetall, Leonardo, Thales και BAE Systems να κερδίζουν μεταξύ 4,0% και 9,3%. Ωστόσο, η στρατιωτική κινητοποίηση της Ρωσίας ενίσχυσε τις ανησυχίες σχετικά με τη σύγκρουση που έχει αυξήσει την πιθανότητα περιορισμού του ηλεκτρικού ρεύματος και πιθανών διακοπών ρεύματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αφού η Ρωσία έκλεισε απότομα τις στρόφιγγες προς την Ευρώπη.

    Η Γερμανία επιβεβαίωσε την εθνικοποίηση της Uniper, του μεγαλύτερου εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου της χώρας, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει μη ρωσικές πηγές ενέργειας. Οι μετοχές του εισαγωγέα φυσικού αερίου απώλεσαν 25,3%. Οι μετοχές της Fortum κέρδισαν 9,5% αφού η Γερμανία συμφώνησε να εθνικοποιήσει την Uniper αγοράζοντας το μερίδιο της φινλανδικής εταιρείας.

     

    Διαβάστε επίσης

    Πέτυχε η δημόσια πρόταση της Ιντεάλ στην Byte, που βγαίνει εκτός Χ.Α.

    Χρηματιστήριο: Coca Cola, Μυτιληναίος και Μότορ Όιλ αντίβαρο στις πιέσεις των τραπεζών

    Wall Street: Ανοδικά οι δείκτες στο άνοιγμα πριν τις ανακοινώσεις της Fed



    ΣΧΟΛΙΑ