• Σχόλιο Αγοράς

    Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street – Με άνοδο 2% ξεκίνησαν οι βασικοί δείκτες

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Προσπάθεια ανάκαμψης, μετά από πέντε συνεδριάσεις απωλειών προσπαθεί να κάνει η Wall Street, στο άνοιγμα της Παρασκευής, με την πρώτη εβδομάδα, πάντως, να αναμένεται να κλείσει πτωτικά.

    Ο  Dow Jones κινείται στις 32.611,52 μονάδες με άνοδο 1,91%, ο  S&P 500 στις 3.796,34 μονάδες με κέρδη 2,06% ενώ ο Nasdaq στις 10.553,63 μονάδες με άνοδο 2,04%.

    H απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινείται στο 4,12% ενώ αυτή του διετούς τίτλου στο 4,66%.

    Η αγορά είχε μια δύσκολη εβδομάδα, με το ενδιαφέρον να βρίσκεται ξανά γύρω από τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική της FED. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στην αναμενόμενη αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μ.β. ενώ έδωσε σήμα για μείωση του μεγέθους των αυξήσεων από τις επόμενες συνεδριάσεις, όπως ζητούσε η αγορά. Ωστόσο,  η προειδοποίηση του Τζερόμ Πάουελ πως η γερακίσια πολιτική θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα και πως το τελικό εύρος των βασικών επιτοκίων θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που αναμενόταν, οδήγησε σε βαριές απώλειες στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, με τον φόβο της ύφεσης να επιστρέφει για τα καλά.

    Η αγορά είδε επίσης την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρά σε μια ανάλογη κίνηση με τη FED, ωστόσο άκουσε τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να δηλώνουν πως δεν πρόκειται να ακολουθήσουν το σκεπτικό της FED ως προς την αύξηση των βασικών τους επιτοκίων.

    Ώθηση στις μετοχές δίνουν τα νέα στοιχεία από την αγορά εργασίας, τα οποία έδειξαν σημάδια υποχώρησης, αν και ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τις νέες θέσεις εργασίας να αυξάνονται κατά 261.000 τον Οκτώβριο, μετά τις 315.000 θέσεις του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο ο δείκτης ανεργίας ενισχύθηκε στο 3,7% από 3,5%, ενώ η συμμετοχή στην αγορά εργασίας υποχώρησε στο 62,2% από 62,3%. Σε ετήσια βάση οι μισθοί ενισχύθηκαν κατά 4,7% μετά την άνοδο του Σεπτεμβρίου κατά 5%.

    Η αγορά παρακολουθεί επίσης τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων. H μετοχή της PayPal Holdings υποχωρεί κατά  3% λόγω της καθοδικής αναθεώρηση των προβλέψεων για τα έσοδα της, ενώ η Starbucks ενισχύεται κατά 9,6% μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα.

    Άλμα κατά 9,21% καταγράφει η Coinbase παρά τις μεγαλύτερες του αναμενόμενου ζημιές που παρουσίασε, καθώς εμφανίστηκε αισιόδοξη πως το σύνολο του έτους θα είναι μέσα στις προβλέψεις της. Αντίθετα, απώλειες 9,36% καταγράφει η Warner Bros Discovert, καθώς το κόστος της αναδιάρθρωσης και τα προβλήματα στις διαφημίσεις έπληξαν τα έσοδα του τριμήνου.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές, ιδιαίτερα θετικά κινούνται οι τίτλοι των κινεζικών εταιρειών μετά από δημοσιεύματα ότι οι κινεζικές αρχές εξετάζουν να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα στις αερομεταφορές αλλά και την ολοκλήρωση των ελέγχων σε κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

    Η αγορά ετοιμάζεται επίσης για την εβδομάδα των ενδιάμεσων εκλογών, όπου ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα σώματα του Κογκρέσου.



    ΣΧΟΛΙΑ