• Σχόλιο Αγοράς

    Προς νέο ρεκόρ το ελληνικό 10ετές, προς νέα χαμηλά οι τραπεζικές μετοχές


    Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο των οκτώ μηνών το ελληνικό δεκαετές υποχωρεί κάτω από 1%, κάνοντας χαμηλό μέχρι στιγμής στο 0,90%, ενώ λίγο νωρίτερα διαπραγματευόταν στο 0,99%.

    Ήδη, η 5ετία υποχωρεί στο 0,27%. Πέρα από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί και ο γεωπολιτικός παράγοντας, μετά τη χθεσινή απόφαση της ΕΕ για στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου, εξέλιξη η οποία ερμηνεύεται από τις αγορές ως ένα ακόμα βήμα σταθερότητας στη χώρα και την περιοχή.

    Πλην όμως, δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί το γεγονός ότι η αγορά των ομολόγων δεν συμβαδίζει με την χρηματιστηριακή. Το χρηματιστήριο ακολουθεί εντελώς διαφορετική ρότα με απώλειες άνω του 33% από την αρχή του χρόνου και την πτώση στον τραπεζικό κλάδο να ξεπερνάει το 65%. Κι ενώ το ελληνικό 10ετές τείνει να γράψει ένα ακόμα ρεκόρ, σήμερα το Χ.Α. υποχωρεί, υπό το βάρος της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές μετά την ανακοίνωση Τραμπ ότι νοσεί τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του από COVID-19. Μια ανησυχία που έχει να κάνει με το τι θα γίνει στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα μέχρι τις εκλογές.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. που ξεκίνησε μουδιασμένα διευρύνει τις απώλειες κοντά στο 1%, στις 625 μονάδες, ενώ ίδιο κλίμα επικρατεί και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με αντίστοιχο ποσοστό πτώσης. Οι συναλλαγές μετά από 2.30 ώρες συναλλαγών δεν έχουν αγγίξει καν τα… 10 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι επενδυτές παραμένουν «μουδιασμένοι».

    Η σημερινή πτώση, στο μεταξύ, ενέχει και κάποιου είδους… «εξαέρωση», μετά την αντίδραση σε μεμονωμένες μετοχές, που κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο, όπως η Ελλάκτωρ ή η Βιοχάλκο. Η Ελλάκτωρ υποχωρεί στο 1,48 ευρώ και η Βιοχάλκο ανακάμπτει νωχελικά κατά 0,18%, στα 2,82 ευρώ.

    Πιέσεις βγαίνουν επίσης στον Μυτιληναίο, στα 9,25 ευρώ, την Μότορ Όιλ που υποχωρεί ξανά στα όρια των 10 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 8,08 ευρώ.

    Ταυτόχρονα, κάτω από τα 5 ευρώ διαπραγματεύεται η ΔΕΗ, στα 21,42 ευρώ και πτώση 1,4% για την μετοχή της Coca Cola, στα επικίνδυνα επίπεδα των 0,50 ευρώ διολισθαίνει η Alpha, σχεδόν 3% η πτώση για την Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,48% 2,06, περίπου 1% οι απώλειες για την ΕΤΕ και 1,4% για την Πειραιώς.

    Από τα small caps, συνεχίζει ανοδικά και σήμερα ο Παϊρης, η MIG, ενώ 35 μετοχές ενισχύονται και 51 υποχωρούν.



    ΣΧΟΛΙΑ